‘Eenderde Nederlanders bezorgd over vogelgriep’

Eenderde van de Nederlanders maakt zich zorgen over de oprukkende vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MarketResponse in opdracht van de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid en het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie (ERC)....

De onderzoekers hebben gekeken hoe goed mensen op de hoogte zijn over de vogelgriep, hoe zij met die informatie omgaan en wat er volgens hen beter kan. Opvallend is dat 60 procent van de ruim achthonderd ondervraagden er rekening mee houdt dat het virus ook Nederland zal bereiken, maar dat slechts eenderde zich hierover zorgen maakt.

De vogelgriep prijkt hiermee op de vijfde plek in een ranglijst van zaken waar Nederlanders bezorgd over zijn. Bovenaan die topvijf staat terreur, met daarachter gezondheidszorg, veiligheid en economie.

Hoewel ministeries en deskundigen in de kranten en op radio en televisie het besmettingsgevaar voor mensen herhaaldelijk aanstippen, denkt 86 procent van de Nederlanders dat zij zelf amper risico kans lopen besmet te raken met het virus. Vooral pluimvee en trekvogels worden als de grote boosdoeners en verspreiders van het virus gezien, waardoor veel Nederlanders zich vermoedelijk buiten schot wanen.

Het ministerie van Landbouw constateert volgens een woordvoerster dat veel mensen nog slecht op de hoogte zijn van de andere verspreidingsroutes als toerisme, transport en contact met besmette dieren. Dit zijn echter wel de routes waarin mensen zelf een rol spelen. Via een minuscuul stukje kippenmest kunnen zij het virus meebrengen vanuit bijvoorbeeld Azië, Turkije of Rusland.

De meeste Nederlanders vinden het belangrijkste dat overheden een verdere verspreiding van de ziekte verhinderen, bijvoorbeeld via een ophokplicht voor de pluimveebedrijven, en dat zij voor voldoende vaccins en medicijnen zorgen.

De ministeries en ERC willen de resultaten van het onderzoek gebruik bij de verdere voorlichting aan het publiek over de vogelgriep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden