Eenderde minder overvallen in Rotterdam

ROTTERDAM - Het aantal straatroven en overvallen in Rotterdam is in de eerste tien maanden van 2013 met 30 procent gedaald. Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie schrijven het succes toe aan een nieuwe aanpak waarbij honderden veelplegers nauwlettend in de gaten worden gehouden.


'We kiezen voor een gezonde combinatie van repressie en preventie en we zoeken betrokkenheid met alerte bewoners in alle wijken van de stad', zei burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag in een toelichting.


Tot en met oktober zijn 753 Rotterdammers op straat beroofd; in dezelfde periode van 2012 lag dat aantal met 1.122 fors hoger. In de eerste tien maanden van dit jaar waren er 134 gewelddadige overvallen op winkels, bedrijven of woningen, 57 minder dan in die periode in 2012.


De Rotterdamse hoofdofficier van justitie, de korpschef en burgemeester zijn vooral tevreden dat minder veelplegers na een gevangenisstraf opnieuw in de fout zijn gegaan. 'Sinds het voorjaar van 2012 volgen we 679 veelplegers actief, en dat weten ze ook', zegt korpschef Frank Paauw. 'Eenderde van deze groep zit momenteel in de cel; van degenen die inmiddels weer vrij zijn, ging tot nu toe slechts 5 procent opnieuw de fout in.' Doorgaans is de recidive na twee jaar 50 procent.


'We halen de veelplegers uit de anonimiteit en dat helpt', zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke. '37 man zijn terwijl ze vastzaten, bezocht door een speciaal team. We hebben ze laten weten dat ze ook na hun vrijlating in de gaten zullen worden gehouden. Velen vinden het heel confronterend als zo nu en dan de wijkagent bij ze aanbelt om eens te kijken hoe het met ze gaat.'


Amsterdam heeft een vergelijkbare aanpak van de top-600 veelplegers, maar vanuit de hoofdstad is men onlangs toch komen kijken naar de Rotterdamse benadering. De politie van Amsterdam kon gisteren geen cijfers geven over het aantal straatroven en overvallen, maar het aantal woninginbraken in Amsterdam stijgt dit jaar met 15 procent. In Rotterdam is er een lichte daling: tot en met oktober 2013 waren er 3.438 (pogingen tot) inbraak tegenover 3.490 in die periode vorig jaar.


'Het reduceren van het aantal woninginbraken is minder eenvoudig dan het verminderen van straatroven en overvallen', zegt burgemeester Aboutaleb. 'Komend jaar willen we de persoonsgerichte aanpak van woninginbrekers daarom uitbreiden en intensiveren met onder meer elektronische controle en door intensief toezicht door de reclassering.'


Aboutaleb wijst op de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf bij het voorkomen van inbraken. 'Een groot deel van de inbraken is mogelijk omdat dieven doodgewoon achterom binnen kunnen lopen zonder het slot te forceren, want de achterdeur is niet op slot. Dit is Brabant niet, dit is Rotterdam, een wereldstad waar je helaas beter moet oppassen.'


INSPECTIES OPENBAAR

Rotterdammers krijgen binnenkort inzicht in inspectierapporten van gebouwen als horecagelegenheden, kinderdagverblijven en scholen. Zo kunnen ze beoordelen hoe het is gesteld met bijvoorbeeld de brandveiligheid.


'Die rapporten zijn nu op te vragen met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, maar we gaan de informatie actiever verspreiden', zegt burgemeester Aboutaleb. 'Als publiek heb je het recht te weten hoe veilig het is op de plaatsen waar je vaak komt.'


Sinds enige tijd worden de rapporten over en meldingen van incidenten bij chemische bedrijven in de Rotterdamse haven al actief bekendgemaakt, naar aanleiding van de problemen bij Odfjell, het tankopslagbedrijf dat voortdurend de milieuregels negeerde.


Aboutaleb: 'Een belemmering is dat de meeste inspectierapporten behoorlijk technisch zijn. Je moet als moeder wel kunnen begrijpen wat er in zo'n rapport over de school van je dochter staat. Dus er is vaak een vertaalslag nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden