'Eenderde Irakezen heeft onmiddellijk hulp nodig’

Bijna een op de drie Irakezen heeft dringend hulp nodig. Dat blijkt maandag uit een rapport van de internationale hulporganisatie Oxfam en het NCCI, een netwerk van circa tachtig internationale en tweehonderd Iraakse particuliere instellingen....

ANP

De slechte veiligheidssituatie blijft het grootste probleem, maar ziekte en ondervoeding vormen een steeds grotere bedreiging. Volgens het rapport moet de Iraakse regering meer doen om in de basisbehoeften zoals water, sanitair, voedsel en huisvesting te voorzien.

De humanitaire crisis is sinds de invasie van 2003 alleen maar verergerd, aldus het rapport. Zo leeft 70 procent van de ruim 26 miljoen Irakezen zonder adequate drinkwatervoorziening. In 2003 was dat nog 50 procent. Verder is 28 procent van de kinderen ondervoed tegen 19 procent in 2003. En 92 procent van de kinderen kampt met leerproblemen.

Directeur Jeremy Hobbs van Oxfam International is erg ontevreden. ‘Ondanks het verschrikkelijke geweld zouden de Iraakse overheid, de VN en de internationale gemeenschap meer kunnen doen om in de behoeften van de bevolking te voorzien’, stelt hij in een verklaring.

Volgens Hobbs moeten donoren meer geld ter beschikking stellen. ‘Als er geen toename is in de noodhulpgelden dan zal het lijden van onschuldige mensen alleen maar worden gerekt.’ Hij meent dat de Iraakse regering meer kan doen zoals het verlengen van het voedseldistributieprogramma en het geven van geld aan ontheemden. In Irak zijn meer dan twee miljoen ontheemden en nog eens ruim twee miljoen Irakezen zijn naar het buitenland gevlucht.

Oxfam heeft vanwege de veiligheidsrisico's sinds 2003 geen medewerkers meer in Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden