Eendeneieren

Wat te doen als een loslopend rothondje de eend van het nest joeg? Wachten of de eend terugkomt. Maar menig eend houdt het voor gezien....

WOUTER KLOOTWIJK

Het zijn de eenden die bij de mensen zijn gaan horen. Ze trekken in de herfst niet naar het zuiden, omdat de mensen voer voor ze kopen in de winter en omdat ze op de televisie komen als het vriest: zielig. Ze bedelen om brood langs de deur. En ze leggen hun eieren bij voorkeur in de nabijheid van mensen, in een wasmand, in een compostsilo of in een fietstas. Tien eieren, twaalf, of meer nog. Grote stad, dorp, maakt niet uit.

Wie er een beetje oog voor heeft, vindt deze dagen vast en zeker wel ergens een eend op een ei onder een bosje snoeihout of een omgekeerde kruiwagen. Als de eend er van schrik vandoor gaat, blijven de eieren achter. Soms vind je ze pas na maanden. Rot. Beter is het ze meteen op te eten. Heel lichtjes groen zijn ze, de buitenkant, maar ze verschillen in gebruik niet van kippeneieren. Eendeneieren zijn in deze voorjaarsweken ook op markten te koop en bij poeliers, net als ganzeneieren.

Omelet!

Nodig: veel eieren, grote koekenpan, platte houten spatel (het moest bij wet verboden worden om met metalen gereedschap in pannen te komen), een ui, twee gekookte aardappelen, olie, zout, peper en kruiden naar voorkeur, zelfbeheersing (laag die vlam, neem de tijd, er is toch niks op tv).

Verhit olie in de koekepan en bak op laag vuur een kleingesneden ui zo goed als gaar. Snijd twee gekookte aardappelen in kleine vlokken en bak ze even mee met de uien. Vis ui en aardappel uit de pan. Voeg zo nodig nog wat olie toe en laat de pan opnieuw heet worden. Kluts de eieren met peper en wat zout en kruiden naar eigen smaak. Niet met een machine klutsen, want die maakt dood schuim van de eieren. Giet het struif in de pan. Wacht een paar minuten en schuif dan een houtje onder de omelet in wording en laat wat van het vloeibare onder het vaste lopen. Als de omelet voldoende stevigheid heeft, de aardappelvlokken en ui er op doen en de omelet dubbelvouwen. De vlam kan nu zelfs uit. Maar laat de omelet nog minstens een kwartier in de hete pan uitrusten. Natuurlijk, er had ook iets met spekjes gekund.

Wouter Klootwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden