Recept

Eendenborst met paksoi en linzen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Eendenborst met paksoi en linzen (hoofdgerecht voor 2 personen)

Beeld Marcus Huibers

Het begon met piepkuikens, Franse poussins, die ik zou vlinderen en grillen op mijn niet meer zo'n nieuwe buitenkeuken. En dan met chimichurri erbij, de Argentijnse kruidensaus voor bij gegrilde steak. Lekker gek, vanwege de lente in de bol. Maar bij de poelier hadden ze geen piepkuikens meer. De culinaire twijfel trok als een schaduw over me heen.

Dus nam ik in een reflex tamme eendenborsten. Bij de Surinaamse groenteboer kocht ik schattige minipaksoitjes. Eend en paksoi, had ik die combinatie niet eerder gezien? En zat ik dan vast aan iets Oosters, nou niet direct mijn specialiteit? Mijn boodschappentas voelde opeens een stuk zwaarder. Moest ik niet ook iets met de linzen die ik had gekookt?

De Vlaamse literator Herman Brusselmans heeft bij twijfel een duidelijk advies: in bed gaan liggen, de dekens over je hoofd trekken, je een ongeluk roken en desgewenst in de Leie springen, wat lastig is als je niet in Gent woont.

Ik wierp de schroom van mij af en ben aan de slag gegaan. Fusion koken, waarom niet, het moest er eens van komen. Zo ontstond dit wonderlijke gerecht, op de grens van het betamelijke. De combi van eend en paksoi heb ik onbewust van de Britse kok Heston Blumenthal afgekeken, bleek later. Zijn baktechniek (regelmatig keren) nemen we over, de rest verzinnen we zelf.

Bereiding

Neem een vlijmscherp mes en snijd de vetlaag van de eendenborst diagonaal in zodat een fijn ruitjespatroon ontstaat. Probeer het vlees eronder niet of nauwelijks in te snijden. Kruid de borsten met zout, peper en wat vijfkruidenpoeder.

Verhit wat olie in een pannetje en bak er de ansjovisjes in tot die uit elkaar vallen. Voeg de linzen toe, meng, en houd warm. Verhit een grillpan en bak de eend eerst 3 minuten op de velkant en daarna 1 minuut op de vleeskant. Herhaal dit. Laat daarna rusten in folie.

Ingrediënten

1 flinke tamme eendenborst (250 g)
peper en zout
vijfkruidenpoeder (five spices, toko)
olijfolie
3 ansjovisfilets
200 g gekookte linzen
4 minipaksoi, in de lengte gehalveerd (of 500 g paksoi, grofgesneden)
2 tenen knoflook, uit de knijper
2 eetl. sojasaus (Kikkoman)
1 eetl. oestersaus
rode chilipeper (uit de molen)

Neem een wok en bak de paksoi een minuut of 4 op hoog vuur in wat olie. Bak, als de groente begint te kleuren, de knoflook even mee. Voeg dan de sojasaus en de oestersaus toe en kruid met de chilipeper. Snijd de eend in dunne plakken en maak mooie bordjes met het vlees, de paksoi en de linzen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden