Eendenborst en roerbakgroenten met knoflook-witte pepersaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: eendenborst en roerbakgroenten met knoflook-witte pepersaus (hoofdgerecht, 4 personen).

Tallina van den Hoed
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het leven is altijd al fijn, maar soms heb je een dag met een gouden randje. Vriendin N. moest op de radio wat zeggen en kon daarbij wel wat geestelijke ondersteuning gebruiken. Als dank kreeg ze een fles wijn, die we de hele zonovergoten dag met ons meesleepten. We dronken in de hoofdstad koffie in het zonnetje, langs een gracht vol bootjes. Kochten jurken in boetiekjes en grote winkelketens en we praatten en lachten de hele tijd. We konden onze zinnen afmaken. Uiteraard hadden we geen kinderen bij ons, anders lukt dat niet.

We aten in de zon een prachtig broodje pastrami. De radiowijn schonken we uit in plastic bekertjes. We stonden giechelig in de rij voor een populair Thais restaurant en dronken daarna iets te dure cocktails in een iets te hippe bar. Het was al donker, maar niet koud toen we, nog steeds met blote benen en omringd door een walm van drank en knoflook, naar het station liepen. We beloofden elkaar plechtig dit vaker te doen. Zo'n dag. De volgende dag wilde mijn grut ook Thais eten. Net als in dat restaurant, mama! Dat lukte niet, maar het sausje leek er aardig op.

Ingrediënten

2 eendenborstfilets (totaal 400-500 g)
zout, peper
1 theel. korianderzaadjes
250 g broccoli
5 bosuitjes
500 g groene asperges
6 tenen knoflook
2 theel. palmsuiker (goela djawa) of rietsuiker
1 theel. witte peper
2 - 3 eetl. vissaus
6 eetl. water
1 - 2 eetl. lichte sojasaus
Thaise basilicumblaadjes of korianderblaadjes

Bereiding

Snijd het vel van de eendenborstfilets kruiselings in. Bestrooi met zout en peper en wrijf in met de geplette korianderzaadjes. Verhit een pan, leg de filets op de velkant in de pan en bak ze ongeveer 7 minuten. De eendenborst smoort u in zijn eigen vet, waardoor het vel lekker krokant wordt. Keer om en bak nog 2 minuten. Haal uit de pan en laat onder aluminiumfolie rusten.

Maak de groenten schoon: snijd de roosjes van de broccoli, schil de steel en snijd die in plakjes. Snijd de bosui en de asperges in stukjes van 3 tot 4 centimeter. Blancheer de groenten 2 minuutjes in ruim kokend water. Neem wat van het bakvet en pers daar de knoflook in uit. Bak even en doe dan de palmsuiker erbij. Voeg ook de witte peper, de vissaus, het water en de sojasaus toe. Roer tot de suiker smelt en laat het sausje een beetje inkoken.

Verhit dan wat van het eendenbakvet in een wok en roerbak de groenten. Snijd de eend in plakjes, doe die erbij. Bak het nog even. Roer de saus erdoor en bestrooi met Thaise basilicum (smaakt naar anijs) of korianderblaadjes, wat u maar lekker vindt. Eet met witte rijst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden