RECEPT

Eendenborst en gebakken aardappeltjes

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: eendenborst en gebakken aardappeltjes (Hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Tallina van den Hoed

Wij zijn op vakantie! Tenminste, als u dit leest. Toen ik deze rubriek schreef, was ik de vakantie aan het voorbereiden: de camper moest ingeruimd, een uitgever wachtte op foto's en teksten en ik moest een oppas voor de katten regelen.

Normaal vragen we aan de buren of ze onze lieve oude poes willen verzorgen, maar nu gaat dat niet. We hebben er namelijk een kitten bij. Zo'n speels wicht dat ontsnapt als je de camper wilt inruimen, dat op het toetsenbord gaat staan als je probeert te tikken, dat in je been hangt als je stofzuigt waardoor je schrikt en gilt, waardoor de kitten wegrent. Dat beestje moet je dan zoeken, kalmeren en snoepjes voeren en je moet er even mee spelen om het gelukkig te maken.

Tallina van den Hoed Beeld Studio V

Vervolgens moet je aan de oppas uitleggen waar alles staat, waar de kleine kat zich graag verstopt en wat de oude lieve poes niet leuk vindt aan die nieuwe indringer.

Dit getut is eigenlijk al vakantie, maar we zijn pas echt weg als we de straat uitrijden. De eerste dag maken we kilometers en doen we boodschappen in een grote Franse supermarkt, waar de kinderen zich storten op Frans snoep en frisdrank. Mijn lief staat bij de afdeling 'regionale worsten en dranken' en ik probeer iets origineels te verzinnen voor het avondeten.

Dat lukt niet, want elk jaar willen we hetzelfde eerste-vakantiedag-eten.

Bereiding

Schrob de aardappeltjes schoon en snijd ze in partjes. Verhit de olijfolie (of het eendenvet) in een pan en bak daarin rustig de aardappeltjes. Laat ze met rust, roer af en toe. Na een kwartier beginnen ze te bruinen, zet het vuur dan iets zachter. Strooi er zout, peper en tijm over.

Snijd het vel van de eendenborstfilets kruislings in en bestrooi ruim met zout en peper. Leg ze, met het vel naar beneden, in een pan en bak ze op middelmatig vuur. Dek ze af, als het erg spettert, met wat aluminiumfolie. Keer ze na 8 minuten om. Bak ze nog 4 minuten als u het vlees rood wilt, anders 2 tot 4 minuten langer. Laat het even rusten.

Snijd het vlees daarna met een scherp mes in dunne plakjes. Verdeel de aardappels en het vlees over vier borden. Eet er sla bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
1 kilo nieuwe aardappeltjes
Olijfolie (of eendenvet)
Zout en peper
Tijm
2 eendenborstfilets
Sla

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.