Eenden die brood gevoerd krijgen, gaan eerder dood - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van onzin te scheiden. Vandaag: brood voeren verkort de levensverwachting van eenden.

Een vrouw en kind voeren de vogels op Stadhouderskade in Amsterdam.Beeld anp

Van wie komt die claim?

Brood doodt. Tenminste, eenden die brood eten zouden eraan kapotgaan: in plaats van de twintig tot dertig jaar die ze in het wild leven, halen ze in de stad er maar twee tot vier, aldus een gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren (PvdD) in een recent bericht van RTL Nieuws. Nieuw is de claim niet, hij duikt wel vaker op als er een discussie over het bijvoeren van watervogels woedt. In dit geval is de aanleiding de opening van het meldpunt eendjes voeren, afgelopen week. Ook regionale bladen, Kidsweek en damesblad Flair noemden de claim.

Klopt het?

Waar het PvdD-raadslid de levensduurbewering zelf vandaan heeft, is niet helemaal duidelijk. Ze deed haar uitspraak alweer ruim een jaar geleden en zegt zich op 'meerdere dierenopvangcentra' te baseren.

De claim verschijnt voor het eerst op de radar in Het Parool: een Amsterdamse wethouder beweert in 2009 dat wilde eenden wel 29 jaar oud worden, terwijl de brood-etende stadseenden soms 'maar twee jaar' leven. Volgens de stadsecoloog die de wethouder destijds adviseerde, was het een bewering zonder feitelijke onderbouwing die op dat moment 'rondzong'.

Bioloog Kees Moeliker, tevens directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en eendenkenner, gelooft er dan ook niets van. Voor wilde eenden in natuurgebieden is een gemiddelde levensverwachting van anderhalf jaar heel gewoon. Toevallig vermeldt zijn handboek wel een recordmeting van een 29-jarige eend. Misschien was dat wel de bron van het gerucht. Het betrof hoe dan ook een enkele geluksvogel, constateert Moeliker. 'Die-hards heb je altijd.'

Het lijkt er dus niet op dat brood de levensverwachting van stadseenden verkort, al prijst Moeliker iedere poging om het eens serieus te onderzoeken, zoals het nieuwe meldpunt doet. Tot Moelikers ergernis beweren sommige vogelopvangcentra dat brood ook slecht is omdat het mannetjeseenden ophitst, waardoor die massaal vrouwtjes gaan verkrachten. 'Wat een onzin', zegt de bioloog. 'Groepsverkrachtingen horen bij het natuurlijke gedrag van eenden. Ze doen het ook in de Biesbosch en Oostvaardersplassen waar ze geen brood krijgen.'

Moeliker is voorstander van brood voeren: kleine beetjes kunnen geen kwaad en 's winters hebben de eenden baat bij extra voedsel. Bovendien is het voor kinderen een toegankelijke kennismaking met vogels. Net als de Vogelbescherming waarschuwt hij voor het dumpen van kilo's brood: het is best mogelijk dat dat de waterkwaliteit verslechtert en ongedierte aantrekt.

Moedereend en haar jonkies.Beeld anp

Eindoordeel

Het is onwaarschijnlijk dat eenden eerder doodgaan aan brood eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden