Een zwarte dag voor The Sun

'Blairs zwartste dag.' 'Het begin van het einde.' 'Cherie kan haar spullen gaan pakken.'..

Peter de Waard

Tony Blair zal de Britse kranten gistermorgen waarschijnlijk hebbenovergeslagen. De bookmakers in Londen niet: zij pasten hun weddenschappenonmiddellijk aan. Voor de vraag of Blair binnen een jaar opstapt werd deinzet van drie tegen één veranderd in zeven tegen vier, hetgeen betekentdat iemand die hierop tien pond inzet geen 30 pond wint, maar nog slechts17,50 pond krijgt.

De nederlaag in het Lagerhuis was echter niet alleen zuur voor depremier, het was minstens even rampzalig voor The Sun, de Britse tabloiddie pretendeert premiers te kunnen maken en breken.

Deze krant had donderdag een heel andere voorpaginakop dan de rest vande Britse pers. 'LANDVERRADERS', zo werden de Lagerhuisleden genoemd dieniet hadden ingestemd met Blairs wetsvoorstel om het voorarrest zonderaanklacht te verlengen van veertien naar maar liefst negentig dagen.

De boulevardkrant van mediatycoon Rupert Murdoch met een oplage vandrie miljoen, had met een grootscheepse campagne Blair de afgelopen dagengesteund. Toen Blair woensdag de stemming verloor, verloor ook The Sun. Deretorische gaven van de premier zetten even weinig zoden aan de dijk alsde politieke druk van de krant. Zowel Labour-dissidenten alsTory-Lagerhuisleden lieten zich niets gelegen aan The Sun.

De concurrerende tabloids wreven zich in de handen. Vorige week werd dehoofdredacteur van The Sun door de politie van haar bed gelicht, omdat zehaar celebrity-echtgenoot een klap had verkocht op het moment dat de kranteen campagne voerde tegen huiselijk geweld. The Sun gooide het daarna snelover een andere boeg. Besloten werd campagne te gaan voeren voor Blairsingrijpende - maar door juristen en burgerrechtenactivisten bekritiseerde - plan voor de verzesvoudiging van de termijn van het voorarrest.

Ongeklede vrouwen en in schandalen verwikkelde prominenten moestenplaatsmaken op de voorpagina voor foto's van Blair en slachtoffers vanterreurdaden.

'TERREURWETTEN. VERTEL TONY DAT HIJ GELIJK HEEFT', luidde devoorpaginakop van The Sun op dinsdag. Daarbij stond een foto van eenslachtoffer van de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen van 7 julimet een totaal bebloed gezicht, een aan flarden gescheurd kostuum en eennoodverband rond het hoofd. En daaronder was een telefoonnummer vermeld datlezers konden bellen voor steunbetuigingen. Blair putte zoveel moed uit decampagne van de spreekbuis van populistisch Engeland, dat hij tegen hetadvies van zijn mede-kabinetsleden besloot alle compromissen terzijde teschuiven en voor de hoofdprijs te gaan. Hij overschatte zowel zijn eigenautoriteit als de macht van de krant en gokte verkeerd.

The Sun, waarvan de commentaren worden ingefluisterd door niemandminder dan Rupert Murdoch zelf, zal zich zelf achter de oren moetenkrabben. Het heeft niet meer de invloed die het vroeger had. De oplageschommelt ondanks oplageverliezen nog altijd rond de drie miljoen. Maar delezers hebben vooral belangstelling voor het dagelijkse portieentertainment en trekken zich steeds minder aan van de standpunten van dekrant.

Uitermate pijnlijk voor The Sun is dat het op de voorpagina afgebeeldeslachtoffer van de aanslag van 7 juli de campagne voor negentig dagenvoorarrest helemaal niet steunde. John Tulloch, die gewond raakte bij deaanslag op de metro bij Edgware, is juist een boek aan het schrijven waarinhij Tony Blair en andere politici bekritiseert voor de wijze waarop zij deterreurdaden in Londen met hun oorlog hebben uitgelokt. 'Dit is eenklassiek voorbeeld van mediamanipulatie waaruit blijkt hoe New Labour voorhet karretje wordt gespannen van de Murdoch-pers. De woorden zijn zo overmijn foto gezet dat het lijkt of ik het zeg.'

The Sun had er op voorhand weinig fiducie in de dissidenteLabour-parlementariërs over te halen het voorstel te steunen. Zij hebbende krant nooit erg serieus genomen. Maar de tabloid had wel gehoopt datConservatieve Lagerhuisleden waren gaan twijfelen onder druk van de krant,omdat zij zonder steun van The Sun eeuwig tot de oppositiebanken zoudenzijn veroordeeld.

Maar de Tories trokken zich niets van de campagne aan. De fractiestemde gedisciplineerd en voltallig tegen het voorstel, inclusief de tweeleiderschapskandidaten David Cameron en David Davis.

De krant strafte gisteren meteen. Cameron en Davis werden als'winnaars' in een rijtje gezet met Osama bin Laden, Al-Zarqawi enLabour-rebellen als Clare Short. Zij hebben de sympathie van de krantverspeeld.

Maar het is nog de vraag of het hun politieke carrières ook zal breken.Of dat de zwarte dag voor Blair ook het 'begin van het einde' van hetmachtigste persinstituut van Groot-Brittannië is.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden