Een zoon voor Kate en William

Ruim vier uur na de geboorte mocht iedereen het weten: om 16.24 uur was de kleine prins, gewicht 3,8 kilo, ter aarde gekomen.

LONDEN - In een tropisch Londen is Catherine Elizabeth Middleton, de 31-jarige Hertogin van Cambridge, maandagmiddag bevallen van een zoon. De baby is de derde in de lijn der troonopvolging. Na het huwelijk van Kate en William en het Diamanten Jubileum van koningin Elizabeth is de geboorte het derde grote koninklijke feest in drie jaar tijd.

Ruim vier uur na de geboorte kwam het langverwachte moment toen Ed Perkins, de privésecretaris van prins William, met een certificaat uit de Lindo-vleugel van het ziekenhuis St. Mary's stapte. Daarop stond dat de kleine prins om 16.24 uur ter aarde was gekomen en zowel moeder als zoon het goed maken. Hij overhandigde het document aan een koerier die het document door de mensenmassa's naar Buckingham Palace vervoerde. Daar zette een footman het samen met de privésecretaresse van de vorstin op een katheder. Dit eeuwenoude ritueel is bedoeld om de waardigheid van de geboorte te eerbiedigen. Hare Majesteit, die in de middag bij haar werkpaleis was gearriveerd, was al via de mobiele telefoon op de hoogte gebracht. Afgelopen week had de 87-jarige vorstin nog schertsend de wens uitgesproken dat haar derde achterkleinkind voor het begin van haar jaarlijkse zomerreces in het Schotse Balmoral, aanstaande vrijdag, zou worden geboren.

Sinds William en Kate in de vroege ochtend vanuit Kensington Palace, zonder politiebegeleiding, naar het ziekenhuis waren gereden, was de babykoorts in alle hevigheid losgebarsten. Jongen of meisje? George of Alexandra? Blond of bruin? 3,2 kilo of 3,8? 40 cm of 47? Kreeft of Leeuw? Dat waren maandag de enige vragen die speelden in het Verenigd Koninkrijk en op vele andere plekken in de wereld, met name de Verenigde Staten. In het ziekenhuis onderging de 31-jarige hertogin ondertussen een voorspoedige bevalling onder leiding van de koninklijke gynaecologen Marcus Setchell en Alan Farthing. Net als zijn eigen vader, die indertijd danig onder de indruk was van de dikke worstvingertjes van baby William, was William bij de geboorte aanwezig. Bijna-opa Charles legde doodgemoedereerd een werkbezoek af bij een spoorwegmuseum in Yorkshire.

Voor Elizabeth is de baring een nieuwe mijlpaal. Het is voor het eerst sinds Victoria dat een vorstin het gezelschap heeft van drie generaties troonopvolgers. De zoon van Kate en William zal te zijner tijd de 43ste koning worden sinds Willem de Veroveraar in 1066 de Normandische verovering leidde. Over de mogelijke namen wordt nog driftig gespeculeerd, met name bij de gokkantoren. George is de grote favoriet, gevolgd door Francis, Charles, Philip en James. Het nieuws dat het een jongetje was, kwam als een kleine verrassing na een vermeende verspreking van Kate tijdens haar zwangerschap.

Volgens het paleis hebben William en Kate zich tijdens de zwangerschap niet laten informeren over het geslacht van hun kindje. Voor de troonopvolging maakte het weinig meer uit. Het Britse parlement heeft dit voorjaar bepaald dat het eerste kind, jongen of meisje, op de troon zal belanden. Deze verandering moet nog worden goedgekeurd door de vijftien andere Gemenebestlanden.

De kleine prins, die 3,8 kilo weegt, moet nog even wachten op het leven tussen de lakeien. Komende zes weken zullen moeder en zoon vertoeven in de 4,85 miljoen pond kostende georgiaanse villa van de Middletons in Bucklebury, een dorpje niet heel ver van Windsor Castle. William gaat na twee weken zwangerschapsverlof (welke recht geeft op een vergoeding van 136,78 pond per week) weer aan het werk. Het doet denken aan de Hertog van York die na de geboorte van zijn Elizabeth in 1926 beweerde 'profoundly happy' te zijn, maar 'rather fearful of being in the way at home'. Het landgoed zal streng worden bewaakt, opdat de privacy van het koningskind iets langer zal duren dan de gebruikelijke negen maanden voorafgaand aan de ongewisse tocht door het koninkijke geboortekanaal.

Babynomics

De geboorte is goed nieuws voor de Britse economie. Economen hebben al uitgerekend dat er tot begin september een stimulans van 243 miljoen pond (282 miljoen euro) zal zijn. De Britten zullen naar schatting 14 miljoen pond uitgeven aan geboortesouvenirs, van slabbetjes tot bekertjes, plus 2,3 miljoen liter champagne voor volwassenen. Kinderwagenfabrikanten wachten met spanning af welk merk het echtpaar zal kiezen. Toen David en Victoria Beckham, de King & Queen of the Chavs, een iCandy Peach kochten voor dochter Harper, volgden vele jonge stellen dit voorbeeld. Keeping up with the Cambridges zal een populair tijdverdrijf worden. Hoe anders was het in 1948, in 'Austerity Britain'. Baby Charles werd toen rondgereden in de kinderwagen waar zijn eigen moeder in had gelegen en aangekleed met kleren die Elizabeth van vrienden had gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden