Een zomerpoel vol malariamuggen

Service voor vakantievierders en ieder ander die geen zin heeft in nieuwsjagen. Jean-Pierre Geelen vat een week in Nederland samen in 606 woorden. Welkom thuis.

Dit was het alweer, vrienden van het goede leven. Zó danste het zalige zomernieuws zachtjes zoemend als een wolkje muggen boven de Toscaanse wijnvelden, deze week hingen ineens de eerste herfsttijdingen als wilde wieven boven de Hollandse akker.


Zondagavond nog opende het NOS-Journaal met de zomerse zoetheid van Chinees speelgoed, dat door internetbestellingen Nederland overspoelt. Te gevaarlijk, vindt de Voedsel- en Warenautoriteit (nog maar net bekomen van het sigaretje van Hans Teeuwen in Zomergasten).


Een dag later knalde de zomertrein tegen het stootblok van de realiteit. Prins Friso (44) overleden, 'toch nog onverwacht'. Een dramatische rimpeling in de vijver van het zomernieuws.


Alle oeverloze speculaties van de opgetrommelde koningskijkers en 'funerair deskundigen' ten spijt, werd de prins niet bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft, maar in besloten kring begraven op de - voor alle onderdanen toegankelijke - begraafplaats van Lage Vuursche, in de warme luwte van Beatrix' oude en toekomstige woonplek Drakensteyn.


Royalty komt steeds dichterbij. Met een beetje geluk staat de inmiddels nog maar weinig prinselijke Edwin de Roy van Zuydewijn binnenkort bij u in het plantsoen te schoffelen. De rechter veroordeelde hem tot een taakstraf van 100 uur, omdat hij zich in 2001 schuldig zou hebben gemaakt aan het opmaken van een valse factuur van 238 duizend gulden (108 duizend euro). Verdachte heeft hoger beroep aangekondigd.


Elders herrees kortstondig Prince. De eigenzinnige popster verraste met twee optredens in Paradiso, op één avond. Geluksvogels die een kaartje wisten te bemachtigen voor het tweede concert hadden pech: zijne Koninklijke hoogheid gaf er voortijdig de brui aan.


Even was sprake van een opleving in het zomerweer. Met alle gevaren van dien. Knevel en Van den Brink zijn eindelijk weer herenigd, nadat zij hun vakantiebaantje beurtelings hadden afgebroken voor vakantie. De mazelen-epidemie op de Biblebelt bloeide er spontaan van op.


Angst en beven in Barneveld, ook nog eens epicentrum van de nieuwste uitbraak van de malariamug. Onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen Universiteit bindt de strijd aan met de steekmug, die vaak wordt gesignaleerd in oude gierkelders en rioolbuizen. In één gierkelder kunnen wel twee miljoen muggen zitten.


Boven de komkommervelden doemde een luchtballonnetje op van de PvdA: de partij gebruikte de windstilte om een kiezersvriendelijk lokkertje te lanceren: autoparkeerders moeten voortaan per minuut betalen, in plaats van per (half) uur. Dat is gek: garagehouders zijn tegen.


Ook vermakelijk: de 80-kilimeterwegen blijken ineens te smal. Dat becijferden geleerden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Met een rijstrook van 2,75 meter horen onze wegen tot de smalste ter wereld. 'Men zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit onverantwoord is', schrijven de onderzoekers. Dat hebben ze dan ook meteen maar even gedaan, surfend op de baren van de zomerpoel vol malariamuggen.


In het zicht van de eerste wilde wieven praatte het CBS de burger verder de put in: de recessie in Nederland houdt aan. Bang gemaakt door eerdere berichten weigerde die burger auto's, kleding en meubelen aan te schaffen. Gevolg: de economie kromp met 0,2 procent, de werkeloosheid steeg naar 8,7 procent.


Ruim voor het vallen van de herfstblaadjes is het Fyra-drama weer op stoom gekomen. Nu blijkt de NS een week voor het afblazen van de deal met de fabrikant van speelgoedtreintjes de bestelling nog te hebben bevestigd.


Dit was de zomerdroom; welkom werkelijkheid. Waar de Telegraaf Media Groep voor de tweede keer 350 ontslagen aankondigde. Waar SNS Reaal het afgelopen half jaar 1,5 miljard heeft verloren. Intussen koerst alleen Boskalis af op een recordwinst, zo maakte het bedrijf bekend.


Duidelijk verhaal: bagger heeft de toekomst. Wij blijven voortmodderen. Misschien moest u de terugreis maar eens aanvaarden, als u nog durft. En aan het werk, als u dat nog heeft. Anders wensen wij u nog een heel prettige lange vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden