Een zelfverzonnen keurmerkje met onduidelijke eisen
Een hoop duurzaam klinkende claims op de eco-tapes van Tesa, maar ze roepen vooral vragen op.
Gekocht in de bouwmarkt: eco-verpakkingstape en eco-repairtape van plakspecialist Tesa. Met oplosmiddelvrije lijm en 'ecoLogo'. De verpakkingstape is van 100 procent gerecycled plastic en de repairtape van 64 procent 'biobased' materiaal, verpakt in 80 procent gerecycled karton. Kijk, dat is nog eens duurzaam.
Nu is de milieubelasting van tape vrij laag, zegt het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Tape van gegomd papier kan mee in de papierrecycling. Kunststof tape draait zich in de pulper tot een soort sliert, samen met nietjes, envelopvenstertjes en paperclips. Deze sliert wordt verbrand, met energieterugwinning, en het metaal erin wordt gerecycled. Ook de lijmlaag verbrandt mee.
En de ecotapes? Helaas geeft Tesa mondjesmaat informatie. Welke 64 procent 'biobased' grondstof in de ecorepair-tape zit, en wat nog verder, weten we dus niet. Wellicht vezels uit maïs, suikerriet of aardappels: een 'hernieuwbare bron', maar het milieuvoordeel bij gebruik van voedselgewassen is twijfelachtig. Bovendien kan de overige 36 procent wél een fossiele basis hebben: dan is de 'groene' claim ook onterecht, stelt Papier Recycling Nederland. Gerecycled plastic is prima. Míts het om gerecycled plastic uit bijvoorbeeld de huisinzameling van verpakkingsmateriaal gaat. Maar misschien recyclet Tesa de restjes die overblijven bij de fabricage van andere producten. Dit soort fabrieksafval wordt altijd al hergebruikt: niks bijzonders dus. Evenmin als verpakkingsmateriaal van 80 procent gerecycled karton, zegt Milieu Centraal. In Nederland ligt dit gemiddeld al op 90 procent. En de oplosmiddelvrije lijm? Hij plakt goed en stinkt nauwelijks, wat kan betekenen dat er minder smog veroorzakende, vluchtige stoffen in zitten dan in gangbare lijm. Maar de milieubelasting vergelijken is nauwelijks mogelijk, zegt milieuadviesbureau Blonk Consultants.
O ja: dat ecoLogo. Een zelfverzonnen 'keurmerkje' met onduidelijke eisen. 'Alle Tesa ecoLogo producten voldoen aan de DIN en ISO 14021 normen voor ecologische producten', zegt de site. Volgens keurmerken.net, dat alle nepmerkjes op een rij zet, bestaan er helemaal geen DIN- of ISO-normen voor ecologische producten. ISO 14021 wil zeggen dat de claims die het bedrijf doet waar moeten zijn, maar zegt niets over de uiteindelijke milieuvriendelijkheid. Verder heet het officiële Canadese milieukeurmerk ook Ecologo, en dat stelt wél wat voor. Lekker verwarrend.
Graag meer informatie, Tesa. Want zo lijkt de ecotape op plakkerige greenwashing.
Product Eco-repairtape/
Product Eco-repairtape/ Eco-verpakkingstape
Prijs 20 m euro 12,50/ 25 m euro 21,20
Verkrijgbaar Bouwmarkten, ijzerwarenwinkels
Oordeel **
undefined