Een zelfstandige met zonder hond. Eenzamer kan het niet

Hond

Een kennis van Somberman zit sinds kort in zak en as. In die omstandigheid bezoekt Somberman hem graag. Gedeeld leed is dubbel leed. Sombermans leed dankt hij kort samengevat aan zijn aanwezigheid op aarde, te wijten aan zijn ouders, die mispunten. Het leed van zijn kennis komt voort uit het feit dat hij Hector, een van zijn twee honden, heeft moeten afstaan aan de dood. De ander, Bello, leeft kwispelstaartend door.

'Het erge is dat ik als ik naar Bello kijk aan Hector moet denken. En dan word ik wanhopig verdrietig.' Somberman zou voor zo'n situatie ongezien tekenen, maar in de loop van zijn gelukkig trieste jaren is het tot hem doorgedrongen dat niet iedereen is zoals hij. Mensen streven naar het geluk en zijn zich in hun onnozelheid er niet van bewust dat geluk een onbereikbaar doel is.

'Nog erger is dat ik Bello ben gaan verwijten dat hij nog leeft', vervolgt de kennis. 'Bijna alsof het zijn schuld is dat Hector er niet meer is. Hij lijkt onaangedaan. Hij likt mijn gezicht. Ik kan het niet meer verdragen. Ik haat hem.' De kennis zwijgt even en kijkt Somberman dan vragend aan.

'Je wilt dat ik Bello in huis neem', concludeert Somberman. 'Goed, voor een kennis moet je iets over hebben, niet te veel natuurlijk, maar dit kan ik wel aan, vooral omdat ik er geen zin in heb.'

In het huis van Somberman jankt Bello dag en nacht, verlangend naar zijn oude baasje. Hoewel Somberman te doen heeft met het dier, zwakke plek in hem, is hij toch tevreden, al druist dat tegen zijn principes in. Hij weet nu wie hij is: een zelfstandige met hond. En als hij Bello naar het asiel brengt: een zelfstandige met zonder hond. Eenzamer kan het niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.