Een zelfgebouwde snoeischaar

Zelden kijken gereedschapmakers naar een hand. En nooit nam een ijzerwarenwinkelier een klant de maat. Maar nu moet dat. Bahco ontdekte dat niet iedereen dezelfde handen heeft en dat de dingen pijn doen....

Mannen doen zichzelf pijn met verkeerd gebouwd gereedschap. Vrouwen ook, en erger pijn soms, omdat gewoonlijk gereedschap dat buiten de keuken gebruikt wordt op de maat is gemaakt van de handen van de man. Onver schil lig heid is het. Van mensen die gereedschap kopen, van mensen die gereedschap maken. Omdat een nijptang maar een keer in de drie jaar een spijker uit een plank moet trekken, mag het geen dure aanschaf zijn. En omdat mensen geen hoge eisen stellen aan handgereedschap, gooit de gereedschapfabriek in China een paar stukken metaal tegen elkaar aan en noemt dat dan een tang. Het zal lastig zijn voor Bahco om zowel winkeliers als hun klanten ervan te overtuigen dat eerst de handen de maat genomen worden moet. En dan pas praten we verder.

Het Zweedse Bahco is een van de weinige gereedschapfabrikanten die zich bekommert om de pijn die

de dingen de mensen doen. Een nieuwe snoeischaar is er een prachtig voorbeeld van. Hij is niet te koop. Dat wil zeggen, men kan hem niet aanwijzen in de winkel en zeggen doe die maar. Hij wordt ter plekke samengesteld. Opgebouwd, naar de maat van de handen van de klant. En meer nog.

De spiraalveer die de schaar telkens openduwt om opnieuw een tak te kunnen afbijten, is er in drie sterktes. Het lijkt overdreven, maar mevrouw of mijnheer de tuingek die twintig rozenstruiken heeft, weet dat die veer steeds zeerder doet. De hand en de veer zijn voortdurend met elkaar in conflict. En wat een tuinder daarvan krijgt staatwel eens in de krant, maar altijd in verband met kantoorlui en hun muizen, nooit in verband met rozen struiken en fruittelers. rsi. Het komt veel voor in de wijnbouw. Ook in Nederland, bij fruittelers. Het is geen kwaal die typisch bij oude versleten mensen hoort, ook jonkies in de tuinbouw kunnen er last van hebben. En het ligt aan niets anders dan aan het gereedschap.

Een mensenhand kan ongelooflijk veel en veelsoortige bewegingen maken. Maar handen worden eerder gepest dan vereerd om hun knapte. Kijk maar hoe de knoflookknijper in de keukenla gemaakt is. Om de huisvrouw (m/v) te treiteren. En neem een snoeischaar. Meestal staat de bek in het verlengde van de stelen. Als de tak die afgeknipt moet worden zich in de lengterichting van de arm bevindt, en dat is altijd zo als de snoeier ver moet reiken om erbij te kunnen, dan moet bij de pols de hand naar beneden knikken om in de tang te kunnen knijpen. Dat knijpen om een hoekje kost meer moeite dan knijpen in het verlengde van de arm. Het hindert niets als het om tien takjes gaat. Maar in een tuintje zijn het er al gauw honderd.

Bahco heeft dat goed begrepen. De nieuwe tang, waarin meer vernuft zit dan op deze plek kan worden uitgelegd, is bedoeld voor de wijnbouwer en de professionele fruitboer. Maar hij brengt ook in kleine tuinen geluk. Aan mensen die niet zo sterk zijn als een man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden