Nieuw VensterGele Hesjes

Een zeldzaam moment van online verbroedering door handenweigerende gele hesjes

Lisa Bouyeure Beeld
Lisa Bouyeure
Lisa Bouyeure

‘Goedemorgen Gele Hessers, goedemorgen, goedemorgen, the day after het gesprek in het Torentje van Rutte.’ Hannie, dit keer zonder geel hesje maar met roze fleecetrui, startte woensdag een livevideo op Facebook om uit te leggen waarom ze nou eigenlijk Ruttes uitgestoken hand had geweigerd. Dat ze ook nog bellend zijn kantoor binnen was gewandeld, waar ze met vier andere Gele Hesjes op uitnodiging over hun zorgen kwam praten, daar wilde ze het niet eens over hebben. ‘Mijn kinderen staan gewoon op één, klaar, of jij nou president bent of niet.’ Hannie bleek, ondanks alle kritiek, erg tevreden met haar actie. ‘We hebben weer een hoop aandacht’, zei ze tegen de kijkers, ‘en dat is wel een beetje de bedoeling.’

Tuurlijk, negatieve aandacht is ook aandacht, dat had Hannie goed gezien. En in het Twitteruniversum kun je er de klok op gelijk zetten dat als de ene helft ergens schande van spreekt, de andere helft hen met spuugbelletjes in de mondhoeken voor moraalridders uit komt maken en de desbetreffende kwestie met zijn leven verdedigt. Recente twistappels waren bijvoorbeeld of er tijdens de dodenherdenking grapjes gemaakt mogen worden, of je een 16-jarige klimaatactivist met haar autisme mag pesten en of er lijfstraffen moeten staan op het delen van Game of Thrones-spoilers.

Twee van de zes Gele Hesjes weigeren de uitgestoken hand van premier Rutte.  Beeld Xander van der Wulp
Twee van de zes Gele Hesjes weigeren de uitgestoken hand van premier Rutte.Beeld Xander van der Wulp

Maar nu liep het anders. Over Hannie en mede-weigeraar Ingeborg was vrijwel iedereen, aan weerszijden van het spectrum, het op miraculeuze wijze ontzettend met elkaar eens: dit was een gitzwarte dag voor het Nederlandse handenschudden.

‘Geen hand is geen fatsoen’, twitterde opiniemaker Jan Roos, oprichter van een van de vele Facebook-pagina’s voor de Gele Hesjes en vorige maand nog veroordeeld voor het mishandelen van een tiener. Zijn naam- en beroepsgenoot Jan Dijkgraaf, die zich eerder vanuit het Friese Eesterga had opgeworpen als voorman van de Rotterdamse delegatie, gaf aan niet in gesprek te willen met ‘mensen die ‘geen hand geven’ goedpraten’. Ook de Haagse PVV-fractievertegenwoordiger Henk Bres, die vroeger naar het bos toog om homo’s in elkaar te slaan, bij elkaar achttien maanden vastzat voor geweld, inbraak en vernieling, en vorig jaar zijn column in het lokale weekblad De Posthoorn kwijtraakte nadat hij op Twitter van ‘Fucking cancer muslims’ (‘#tyfuslui’) had gesproken, vond het ‘echt een schande’ en bood Rutte zijn plaatsvervangende excuses aan. ‘Sorry maar daar heb ik geen weken voor gedemonstreerd.’

In de besloten Facebook-groep Gele Hesjes NL (bijna 35.000 leden) deed ook Cindy haar beklag. ‘De meesten keuren dit incident af’, schreef ze in een uitgebreide post, maar laten we niet ‘alle gele hesjes verwijten dat 2 gele hesjes geen hand geven aan Rutte.’ Een Rotterdamse afscheidingsbeweging nam het zekere voor het onzekere en besloot deze zaterdag in oranje plunje te verschijnen, om niet langer met het besmette geel van Hannie en Ingeborg geassocieerd te worden.

Ik was er even stil van, dit uiterst zeldzame, collectieve dit-moeten-we-niet-willen-met-zijn-allen die zich sinds het Koningslied niet meer had voorgedaan, en stelde me heel voorzichtig voor hoe dit principe breder toegepast zou kunnen worden. Op het smelten van de poolkappen bijvoorbeeld, of op het getorn aan het abortusrecht door mensen zonder baarmoeders. En als we dan toch bezig zijn ook maar meteen op die spoilers van Game of Thrones.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden