Een zak met geld

Op een dag kwam mijn zoon, net vijf jaar oud, thuis met een intrigerende vraag. 'Mam, mag ik een zak met geld?' 'Lieverd', vroeg ik hem verbaasd, 'waarom heb jij een zak met geld nodig?' Hij haalde zijn schouders op en antwoordde: 'Stijn heeft ook een zak met geld....

Het is een lastiger vraagstuk dan je zou denken. Want waar er bij de moderne tweeverdiener ook tekort aan is, niet aan de middelen je kind een rijksdaalder te geven. Het geld spat letterlijk uit de giromaat: dat kunnen de kinderen zelf ook wel zien. Dus moet er een samenhangend verhaal komen. Een betoog dat bij voorkeur als leidraad kan dienen voor de volgende vijftien jaar.

Waarop val je terug als moderne ouder, dat is de vraag. Op de kindertjes in Afrika? En waar zijn die gebleven? Mama kan nog zo mooi vertellen hoe ze als negenjarig kind van oma een dubbeltje kreeg om kandij te kopen. Maar de kinderen kijken je glazig aan. So much voor het verleden.

Er moeten andere wegen bewandeld worden. Welke dan? Je kunt je gezonde verstand gebruiken. Wat moet een kind van vijf nu helemaal met zakgeld? Je kunt een folder opvragen bij het Nibud. Misschien helpt het de kinderen onder de maaltijd nog eens goed voor te houden dat geld niet belangrijk is, en dat het in het leven om andere zaken gaat.

Een beproefde methode is langs je neus weg informeren bij de ouders van vriendjes. Dan stuit je vanzelf op een woud van vuistregels. Ieder gezin heeft zijn eigen rekenmethode, gebaseerd op eigen, alle even discutabele rationalisaties. Na elke verjaardag een gulden erbij. Een tientje per week, maar dan ook zelf verjaarscadeautjes kopen. Als het maar helder is, en een vorm van rechtvaardiging bevat jegens de overigen in het gezin.

Inmiddels ben ik enkele jaren verder. Wat heet, ik ben ervaringsdeskundige. En wat blijkt? Alle getob is voor niets geweest. Vuistregels werken niet. Wel om het gemoed van de ouders te sussen, maar niet om kindlief te leren verstandig met geld om te gaan. Want elk kind heeft zijn eigen karakter. En het karakter bepaalt de omgang met zoiets wezenlijks als geld.

Bewaart de een alle zakgeld onder zijn kussen, bevreesd om maar iets uit te geven: de ander komt stelselmatig tekort, want wil zelf presentjes kopen voor vaderdag. Het is een inzicht waarvan financiële adviseurs nog iets zouden kunnen leren.

Als alle verstandige raadgevingen van ouders door de jaren heen zo weinig blijken uit te halen, rijst de vraag wat een rationeel financieel advies nu eigenlijk waard is. Wilt u weten hoeveel u kunt lenen of hoeveel u opzij kunt zetten?

Doe eerst een psychologische test alvorens de financieel-adviseur in te schakelen. Of, simpeler nog, denk terug aan hoe u als kind omsprong met uw zakgeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden