Een WK met haken en ogen

Zilver voor het Nederlandse vrouwenteam, brons voor de aspiranten en brons voor Carla Arnolds-Bep Vriend in het WK-vrouwenparen. Voeg daaraan het goud toe van het bridgeprogramma 'Jack' in het WK-computers en de derde plaats van Roald Ramer(met een Pools team) bij de veteranen; ziedaar de oogst van Nederlandse bridgers in de 13de World Bridge Series te Philadelphia.

Kees Tammens

Een WK met haken en ogen. In de wandelgangen werd uitgebreid gediscussieerd over de grote invloed van buitenlandse sponsors. Zij huurden de Nederlandse topparen in voor transnationale teams waardoor 'Nederland' niet voorkwam op de deelnemerslijst. Ook het falen van het juniorenteam zal de gemoederen nog bezig houden.


Ricco van Prooijen en Louk Verhees zagen een krachtige eindsprint in het WK-paren, met een ijzersterk deelnemers veld van 72 paren, beloond met een uitstekende zevende plaats. In diagram 1 leverde een nuttige manoeuvre in het tegenspel handenvol matchpoints op.


Zie diagram 1


Veel zuidspelers zagen in hun hand geen aanleiding door te gaan naar de manche. De singleton klaveren in de openingskleur is geen gunstig aspect(maar wel als de 1¿-opening met ¿B-derde nauwelijks verspilde waardes bevat).


Toch was het in de strijd om de matchpoints oppassen voor de overslagen. West kwam uit met ¿B voor ¿A in de dummy. De leider trok twee keer troef en speelde klaveren voor ¿B en ¿V van oost die ¿A doorspeelde, getroefd door zuid. Ruiten uit zuid: ¿2, ¿7,¿A, ¿6. De laatste klaveren getroefd in zuid. ¿H en ¿V; ruiten voor de secce ¿H in oost die in de dubbele renonce moest spelen en de laatste ruiten uit de dummy verdween: drie overslagen.


Zo kon het gebeuren ware het niet dat oost (Verhees) in de eerste ruitenslag alert ¿H onder het aas deponeerde zodat west (Van Prooijen) twee ruitenslagen maakte toen de leider in ruiten van slag ging: het beperken van de derde overslag en -170 was goed voor een 51-19 winst in matchpoints.


Jan Jansma-Gert-Jan Paulissen stonden lang binnen de top-tien van het WK-paren met op een goed moment zelfs uitzicht op een podiumplaats. Een stroeve slotzitting deed hen naar plaats veertien terugzakken. In diagram 2 haalden zij het onderste uit de kan met perfect tegenspel.


Zie diagram 2


Noord-zuid zijn in 2¿ veel beter uit maar oost-west maken makkelijk 3¿ voor +110 zodat zij met een of twee downslagen (+50 of +100) tegen 2¿ zwaar onder het gemiddelde zouden scoren.


West (Jansma) kwam tegen 2¿ uit met ¿A en speelde ruiten door, getroefd door zuid. De leider speelde schoppen, west ¿H, naar het aas, troefde een ruiten en ging in schoppen van slag voor ¿V in oost (Paulissen). Deze vervolgde ¿V, gedekt met ¿H voor ¿A in west. Nog steeds dreigde de leider - als west klaveren vervolgt - zes slagen te maken maar west speelde zorgvuldig een kleine harten na via ¿H voor het aas in zuid. Deze ging met ¿10 van slag naar ¿B in west. Het ruitenvervolg werd door de geleider getroefd met ¿8. Schoppen uit zuid, west troefde met ¿7, haalde met ¿V de laatste troef van zuid op en stak over naar ¿B in oost die met de dertiende ruiten de derde downslag opraapte voor drie down: +150 en een welverdiende top.


Oost gever, allen kwetsbaar


¿ V1082


¿ AH3


¿ A53


¿ B62


¿ B5


¿ B5


¿ VB97


¿ H10987


¿ 64


¿ 109872


¿ H6


¿ AV54


¿ AH973


¿ V64


¿ 10842


¿ 3


Zuid gever, oost-west kwetsbaar


¿ AB9732


¿ 4


¿ 1086


¿ 873


¿ H8


¿ VB73


¿ A432


¿ A54


¿ V10


¿ H5


¿ VB975


¿ VB96


¿ 654


¿ A109862


¿ H


¿ H102


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden