Een wereldlift uit Winschoten voor netsurfers

Voor een tientje per maand surfen op het internet: dat kan bij Ottens & Partner van Ben Juurlink. Honderdduizend internet-abonnees heeft hij nog niet, zoals hij eerder voorspelde, maar het gaat wel hard....

Zijn bedrijf is pas een half jaar oud en dankt zijn bestaan aan Het Net, het nepinternetje van PTT Telecom. Ottens & Partner had al snel door dat Het Net een gapend gat liet liggen dat kon worden gevuld door een slimme zakenman. Ofschoon Het Net gratis is voor de consument, biedt het slechts een beperkte hoeveelheid vooral Nederlandse informatie.

Wat ligt er meer voor de hand dan een verbinding te leggen tussen Het Net en het wereldwijde internet, dachten ze bij Ottens & Partner. Slim bekeken door oprichter Roelof Huisman, want daardoor hoefde hij niet vanuit zijn thuisbasis Winschoten in het hele land inbelcomputers te installeren. De consument surft voor het lokale beltarief bij Het Net, en PTT zorgt voor gratis vervoer via Winschoten.

Een tientje per maand vraagt Ottens & Partner en daarvoor kan onbeperkt worden gesurft. Na de lancering van Het Net liep het storm in Winschoten, waarna Juurlink voorspelde dat hij begin 1998 honderdduizend abonnees zou hebben. Zover is het dus niet, maar het bedrijfje met tien medewerkers gaat wel uitbreiden door te investeren in snellere computers en kabels. Ook huurt het bedrijf vanaf maart bij drukte extra straalverbinding bij PTT Telecom en Unisource. Te betalen uit de kasstroom, want het geld stroomt binnen.

De Winschoter firma heeft zich erg gestoord aan pinnige reacties van concurrenten die zeiden dat het bedrijfje failliet zou gaan aan zijn lage tarieven. Smalend citeert Juurlink een onderzoekje uit Internetgids dat volgens hem aangeeft dat zijn bedrijf de tiende plaats bezet in de ranglijst van beste internet-bedrijven.

Grote Nederlandse aanbieders als World Online, Planet Internet, World Access en Euronet scoren allemaal minder goed. 'Ik hoop dat ze nog veel meer modder gooien. Daar komen ze nog wel van terug.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden