Een weekendje campagne voeren; teleurstelling, dieren en pepermuntjes

Zweef je nog? Denk 12 september ook aan de dieren. De politieke boodschappen waren zondag, 3 dagen voor de gang naar het stemhokje mag worden gemaakt, niet van de lucht.

Redactie
Geert Wilders gaat op de foto met een aanhanger Beeld anp
Geert Wilders gaat op de foto met een aanhangerBeeld anp

VVD-leider Mark Rutte wees er op dat Nederland minder veilig wordt wanneer de PvdA als grootste partij uit de bus komt. VVD en PvdA zijn volgens de laatste peiling van de politieke barometer even groot, zaterdagavond stonden beide partijen op 35 zetels.

De ChristenUnie toonde zich teleurgesteld over hoe het CDA omgaat met kernwaarden en bezuinigde op ontwikkelingssamenwerking en het persoonsgebonden budget voor chronisch zieken en gehandicapten. D66 riep de VVD nog maar eens op de omhelzing met de PVV van Geert Wilders nu eindelijk te stoppen en in te zetten op een stabiel middenkabinet, waarin D66 natuurlijk niet wil ontbreken.

Links blok
SP-leider Emile Roemer bleef hopen een links blok te kunnen vormen met PvdA en GroenLinks. En de PvdA pakte een rode dubbeldekker om door het land te trekken. Om weifelende kiezers over de streep te trekken, wil voorzitter Hans Spekman op straat laten zien welke kant het volgens hem op moet.

En ondertussen verklaarde Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) de Noordzee tot beschermd gebied en kondigde SGP-voorman Kees van der Staaij aan dat hij maandagochtend pepermunten gaat uitdelen bij de Kromhoutkazerne in Utrecht onder het motto 'Geld erbij voor Defensie'.

Dancing
Bij het CDA houdt demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten de moed erin. Ze steunde via Twitter haar partijgenote Sabine Uitslag die zaterdagavond meedeed aan strictly come dancing: '9090 sms Sabine vanavond en woensdag Buma'. Ook Mark Rutte stond er niet alleen voor bij Pauw en Witteman, getuige de bijval van partijgenote Helma Neppérus: 'Goed dat Rutte bij Vara in hol van de leeuw durft te komen. Poes Sjors durft ook de strijd met de leeuw en Vara-haan wel aan.'

D66-senator Roger van Boxtel blijft geloven in een verrassende verkiezingsuitslag. Na de peiling zaterdagavond laat waarin de PvdA en VVD op gelijke hoogte kwamen en D66 wat inleverde, meldde hij: 'Hoe kunnen de peilingen er zo naast zitten. D66 haalt gewoon 14 zetels, want een sterk D66 is de beste garantie voor sociaal vernieuwen, cultuur en werk'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden