Een week oorlog

Moderne oorlogen moeten bij voorkeur schoon en snel zijn. Dat is een belangrijk gebod voor oorlogvoerende democratieën als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië....

Dit proces lijkt nu gaande in Irak. Voor de oorlog begon, werd voorspeld dat de Amerikanen en Britten een snelle en soepele overwinning zouden behalen. En hoewel Bush waarschuwde dat het wel eens een langdurige, lastige onderneming kon worden, is in de eerste dagen van de oorlog van Amerikaanse zijde wel degelijk geprobeerd met berichten over ongehinderd voortrazende tanks, capitulerende Iraakse legereenheden en de mogelijke dood van Saddam het beeld op te roepen van een snel ineenstortend regime. Maar het sneeuwballetje weigerde een lawine te worden als gevolg van meldingen dat Iraakse strijders met guerrillatactieken juist onverwacht felle tegenstand boden.

Het gevolg is dat de rooskleurigste voorspellingen subiet hebben plaatsgemaakt voor de somberste bespiegelingen. Weliswaar stonden de Amerikaanse tanks in recordtijd voor Bagdad, maar de media putten zich uit in vergelijkingen met de gruwelijke stadsoorlogen die in het verleden werden uitgevochten in Stalingrad, Berlijn en Grozny.

Na één week oorlog is het idee van een snelle afloop vervlogen. Misschien heeft dat te maken met het feit dat de Amerikanen en Britten zich inspannen om de oorlog zo schoon mogelijk te laten verlopen. Bij de luchtbombardementen worden precisiewapens gebruikt, terwijl de grondtroepen proberen gevechten in dichtbevolkte steden te vermijden. Want de overwinning mag niet bereikt worden ten koste van de mensen die men zegt te willen bevrijden: de gewone Irakezen. Bovendien houden Bush en Blair voortdurend een oog gericht op de publieke opinie thuis en in de rest van de wereld.

Zo zijn er tal van politieke overwegingen die de vrijheid van de militairen beperken. De vraag is nu of snel en schoon elkaar uitsluiten. Kan een snelle oorlog niet schoon zijn en een schone oorlog niet snel? In Afghanistan gingen die twee begrippen redelijk samen, alhoewel het begrip schoon in een oorlog natuurlijk relatief is. De oorlog in Irak is nu al een heel andere. Voorspellen heeft geen zin, maar meer geduld lijkt geboden. Zonder de generaals te veel voor de voeten te willen lopen, heeft een chirurgische aanpak de voorkeur boven een totale oorlog. Liever zo schoon dan zo snel mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden