Reportage

Een warm welkom voor vluchtelingen in Arnhems Lombok

De Arnhemse wijk Lombok kreeg er een paar honderd vluchtelingen bij. Het buurtfeest lijkt een goede gelegenheid kennis te maken.

Syrische vluchtelingen lopen over de braderie in Lombok. De bewoners van de koepelgevangenis waren door de buurt uitgenodigd. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De bewoners van de wijken Lombok en Heijenoord - samen Arnhem-West - hebben en masse gehoor gegeven aan de oproep om 'onze nieuwe buurtgenoten hartelijk te verwelkomen', zoals op het briefje stond dat daags daarvoor huis aan huis verspreid was.

Het is zondagochtend, even na tienen. Het wijkfeest is net begonnen en de kraam op de hoek van de Alexanderstraat en de Oranjestraat staat al vol lekkers: een appeltaart, een kwarktaart, sesamkoekjes - en meer.

Een vader met een sjaal om zijn nek en een peuter op zijn arm komt een chocoladetaart met witte strepen brengen. 'Wil je het bord weer terug?' vraagt Stella Cornelissen van achter de vrolijk versierde marktkraam. Dat hoeft niet.

'Want some cake?' vraagt Cornelissen aan drie Mediterrane jongemannen die de rommelmarkt verlaten en langs de kraam komen schuifelen.

'No, no', zegt een van hen en maakt een verontschuldigend gebaar. Dan lopen ze de snackbar binnen om sigaretten te halen.

Een verrassing

De vluchtelingen - alleen mannen, vooral uit Syrië - zitten hier nu een paar dagen. Enkele honderden zijn het er, en ze wonen in de voormalige koepelgevangenis. Dat imposante gebouw midden in de wijk stond sinds augustus leeg en kon mooi als noodopvang dienen.

De komst van de vluchtelingen kwam als een verrassing. Maandagavond hoorde de gemeente dat ze zouden komen, dinsdag stonden de eerste honderd op de stoep. Een paar buurtbewoners besloten hen direct welkom te heten. Ze stonden met spandoeken klaar, schudden handen en verontschuldigden zich lachend voor de regen.

Al snel ontstond het idee om ook tijdens het wijkfeest iets voor de vluchtelingen te doen. De buurtbewoners vertaalden de poster in het Engels en het Arabisch en zorgden ervoor dat die ook in De Koepel kwam te hangen. Op het feest konden de bewoners in contact komen met de vluchtelingen.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Welkom voelen

'We hopen dat die mensen zich welkom voelen in deze wijk', zegt Niels Drieënhuizen. 'En we willen dat de mensen uit de wijk zich hier thuis blijven voelen. Dat kan alleen door met elkaar te praten.'

Tegen 11 uur stappen de drie jongemannen die sigaretten gingen halen toch op de kraam af. Ze blijken geen Engels te spreken, maar willen wel een kopje thee.

'Later', zegt Stella Cornelissen tegen ze, 'we will have a translator'. Ze maakt nog een draaiend gebaar met haar handen, maar de mannen begrijpen het niet.

Naarmate de dag vordert, wordt het drukker bij de kraam. Steeds meer vluchtelingen komen een stuk taart halen en een kop koffie drinken en ze praten met de bewoners. Een paar vluchtelingen laten zich de regels van Scrabble uit leggen, dat ze zojuist op de rommelmarkt hebben gekocht.

Abdo Warrar (25) is een van de nieuwe bewoners van de gevangenis, die hij steevast 'hotel' noemt. De goedlachse tandarts komt uit Hama in Syrië en hij wil graag Nederlands leren om hier aan het werk te kunnen. Zijn Engels verbetert hij door een app op zijn iPhone, laat hij zien.

'Very friendly'

'It's so beautiful, so amazing!' zegt hij over de sfeer in Arnhem. 'All people are very friendly here.'

En hij heeft gelijk. Rondom de kraam zijn deze zondagmiddag nauwelijks mensen te vinden die twijfels hebben over het enthousiaste welkom van de buurt.

'Het is geweldig', zegt wethouder Henk Kok van GroenLinks. 'Iedereen is hier vanaf het begin heel positief. Daar ben ik heel trots op.'

En ook Ron Buyck van Café de Buren heeft het idee dat de mensen in de wijk het allemaal wel prima vinden. 'Er zijn er natuurlijk wel bij die hier aan de bar roepen dat het allemaal tuig is, maar dat zijn er niet veel. Ik denk zelf ook niet dat we veel last van die mensen krijgen.'

Vluchtelingen en bewoners van Lombok samen op de foto. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Waarom zo soepel?

Blijft de vraag waarom het hier in Arnhem zo soepel lijkt te verlopen, terwijl er elders veel weerstand is.

Allereerst is het een vrij progressieve wijk, zeggen de wijkbewoners. Veel mensen hier in Lombok werken in het onderwijs, de zorg of de creatieve industrie. Die staan wat meer open voor buitenstaanders, suggereren enkele inwoners.

Niels Drieënhuizen heeft nog een andere verklaring. 'Het lag hier in puin tijdens de Tweede Wereldoorlog', zegt hij. 'In mijn tuin zie ik kogelgaten die aan de Slag om Arnhem herinneren. De bewoners van de stad moesten toen vluchten. Ik denk dat dat nog meespeelt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden