Een warm bad van Arabische hartelijkheid en heerlijk eten

Mac van Dinther wordt overrompeld door Arabisch-Siciliaans eten bij Marres Kitchen, in Maastricht.

Beeld Els Zweerink

Wie is Marres? Marres is geen wie, maar een wat. Het is een 'Huis voor Contemporaine Cultuur' in een monumentale oude brouwerswoning in Maastricht. Kort geleden is een nieuwe expositie geopend met 'driedimensionale manuscripten': boeken om naar te kijken. Heel fijn, maar wat heeft dat met eten te maken? Dat is het leuke: eten kun je er ook. Daarvoor lopen we onder de stenen poort door naast het huis en stappen pardoes in een groene stadsoase: een diepe ommuurde binnentuin met hoge bomen, beukenhagen en klimop. Goudsbloemen bloeien in de moestuin, fluitekruid schiet op tussen de struiken, fruitbomen dragen witte bloesem, vogels kwetteren in het struweel. En toch staan we op nog geen tien minuten lopen van het Vrijthof.

Ongelofelijk. Dat is het. Op een terras van grind staan picknicktafels en banken voor de ingang van het restaurant: Marres Kitchen. Dit is het domein van Maher Al Sabbagh.

Wie? Een Syriër die als een moderne Odysseus via omzwervingen langs Damascus, Isfahan, Beiroet, Caïro, Rome en Sicilië in Maastricht is neergestreken en daar twee jaar geleden dit restaurant begon. Restaurant is een groot woord, want Mahers aanpak is opvallend informeel. Het meubilair bestaat uit lange houten tuintafels, als verlichting hangen er spotjes aan hun eigen draad aan het plafond, de bar ziet eruit als zelf in elkaar getimmerd. Het lijkt meer op een provisorisch ingericht tuinhuis. Uit de keuken klinkt Arabische muziek. Daar staat Farid te koken, een Afghaan.

Wat eten we? Het eten is een mix van Arabisch en Siciliaans. We proberen van alles en het is stuk voor stuk verrassend lekker. Zacht gestoofde octopus met tomaat en peterselie, goed gefrituurde ansjovisjes op een veldbed van rucola, mosselen met knoflook en selderij, druipend van lekkere olie en wijnazijn en Baba Ganoush; een frisse salade van geroosterd auberginevruchtvlees met felrode granaatappelpitjes.

Wauw! En dat zijn nog maar de voorafjes. Als hoofdgerechten hebben we gekonfijte eend die als rijp fruit van het bot glijdt, geserveerd met partjes bloedsinaasappel en Kharouf; gestoofd lamsvlees met abrikoos, tomaat, vijg en sinaasappel in een rijke saus die geurt naar kaneel en koriander.

Alles is vers, alles is met zorg gemaakt, alles smaakt. Tot het dessert aan toe: een majestueuze bol hangop, gevuld met rood fruit, op smaak gebracht met echte vanille en bedekt met honing en amandelen. Daarna kunnen we geen pap meer zeggen op zijn Arabisch.

Leuke bediening? De serveersters voegen nog wat toe aan de etnische mix van Marres Kitchen: de donkere is een Filipijnse, de blonde is Limburgs. Het gaat niet op zijn allerprofessioneelst. De 'wijnkaart' is een kladbriefje, de menukaart een stel aan elkaar gehechte geplastificeerde A4'tjes, de rekening wordt opgemaakt met pen en papier. Maar het gebeurt met zo'n ontwapenende hartelijkheid dat je ze alles vergeeft.

Iets om te onthouden? Eerlijk is eerlijk, toen we aan tafel schoven en het gedoetje aanschouwden, dachten we: dat wordt niks. Op het eind van de avond is onze ijzige scepsis gesmolten in een warm bad van Arabische hartelijkheid en heerlijk eten gemaakt door koks uit Afghanistan en Syrië: twee burgeroorlogen in één keuken. Dat daaruit toch zo veel heerlijks komt, is een bewijs van de kracht van het goede dat eten kan zijn.

De cijfers

Kosten: € 45 euro p.p.

Punten:

Eten 8
Bediening 8-
Entourage 8-
Prijs-kwaliteit 8

Het menu

Gestoofde octopus, gefrituurde ansjovis, salade van aubergine, mosselen in rode wijnazijn
Gekonfijte eendenbout, gestoofd lamvlees
Hangop met rood fruit.

Marres Kitchen
Capucijnenstraat 98
6211 RT Maastricht

Tel 06-26052359
marres.org/nl/kitchen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden