Een wandje cultuurhistorie

Recensent Mac van Dinther eet in Rotterdam bij bar-restaurant Boerengat.

Beeld Els Zweerink

Boerengat. Intrigerende naam. Maar ik zie het verband niet. Wat heeft dat met voetbal te maken? 'Als ik zeg: Coen Moulijn, Ben Wijnstekers, Mario Been, Wim Suurbier, René van der Gijp.'

Grote voetbalnamen, allemaal internationals. Precies. En die zijn allemaal verbonden met Boerengat.

Echt waar? Vertel! Boerengat is een van de oudste horecazaken in Rotterdam. Het origineel stamt uit 1860. Tijdens de oorlog is het pand wonderwel gespaard gebleven voor de brand die in de stad woedde. De brandgrens loopt pal voor de deur. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was het een geliefd café bij prominente Rotterdammers, onder wie nogal wat voetballers. De toenmalige eigenaren kwamen op het lumineuze idee dat het leuk zou zijn als alle vaste gasten een kinderfoto van zichzelf meenamen en aan de wand hingen. Zo geschiedde. Op een gegeven moment hingen de muren van Boerengat van onder tot boven vol met aandoenlijke jarenvijftigkiekjes. Kindertjes in de box, op de commode, fris gewassen in hun beste pak of piemelnaakt in het gras.

Waanzinnig! En Coen Moulijn en al die anderen hangen daar dus ook tussen? Helaas. Het echtpaar dat Boerengat zes jaar geleden overnam, heeft schoon schip gemaakt en bijna alle foto's van de muren gehaald. Er is slechts één wandje overgebleven, naast de bar. 'Coen Moulijn? Die zal wel in een doos in de kelder zitten', zegt de blonde barvrouw. Ze hebben ze wel allemaal bewaard.

Dat is een afknappertje. Dat is zo. Maar de voetballers zijn Boerengat nog niet vergeten, zegt Remco, de nieuwe eigenaar en een gedienstige gastheer. Bert van Marwijk, ex-bondscoach, komt nog wel eens binnenvallen. Coen Moulijn had op de dag van zijn dood een tafeltje gereserveerd.

Ah, je kunt er dus ook eten? Zeker. Boerengat is voor de ene helft een bruine kroeg en voor de andere helft een restaurant dat in een netjes aangekleed zijkamertje zit. Maar je mag ook gewoon in het café eten. Ze hebben enige culinaire ambities. Om in voetbaltermen te blijven: het oude Boerengat zat in de eerste divisie van eetcafés, de nieuwe eigenaren willen graag promoveren naar de eredivisie van restaurants. Ze hebben daarvoor een sterspeler aangetrokken: een kok van Han Ting, een sterrenzaak in Den Haag.

En: scoort-ie? Slechts ten dele. De krokant gebakken zwezerik van het voorgerecht met roze lapjes varkensvlees en pittige bessenmosterd wordt ontsierd door een struikgewas van sla en lijmige bloemkoolcrème. Als hoofdgerecht hebben we mooie, sappige scholfilets in een groene currysaus op een rommeltje van groenten. Toe eten we een machtig gerecht van drassige wentelteefjes met zoete room en stroopwafelijs.

Culinair geen inkoppertje dus? Niet helemaal. Maar slecht is het ook niet. Voor wie niet al te hoge eisen stelt, is het een ordentelijke maaltijd met een goed glas wijn. Die fotowand baart ons meer zorgen. We willen Mario Been terug, Gijp en Suurbier. En vooral Coen Moulijn, de grootste kleine Rotterdammer. Die stop je toch niet in een doos. Boerengat heeft cultuurhistorie in de kelder. Ze beseffen het alleen niet.

De cijfers

Kosten € 49 euro p.p.

punten:

Eten 6,5
Bediening 7
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 6,5

Het menu

Zwezerik met lomo van het Iberisch varken met bloemkoolcrème en preiselbeerenmosterd

Scholfilet met Hollandse garnalen, zeekraal en pompoencrème

Wentelteefjes van suikerbrood met zoete crème fraîche en stroopwafelijs

Bar-restaurant Boerengat
Oostzeedijk 272
3063 CA Rotterdam
010-4134247

barrestaurantboerengat.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden