Een wandeltocht door de rechtsstaat

DEN HAAG ‘Kennis van het verleden is een goed medicijn tegen overdrijving, overijling en overschatting’, zei oud-nestor van de Tweede Kamer Bas van der Vlies (SGP) ooit....

De route, die als naam het ‘Haagse Grondwetpad’ meekreeg, beoogt ‘fysiek inzichtelijk’ te maken welke sporen de Grondwet in Den Haag achterliet. Ofwel hoe Nederland een democratische rechtsstaat werd.

De jurist Hirsch Ballin kon zijn enthousiasme over dat staatsrechterlijke proces gisteren niet verbergen. Staand bij het oudste deel van het Binnenhof vertelde hij zo gedreven over de geschiedenis van de verschillende gebouwen en hun bewoners dat hij nauwelijks tijd overhield om te ademen. ‘U heeft ons de hele tocht al voorgeschoteld!’, lachte de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, toen de minister was uitgesproken.

Anker
Bij de ontvangst van de wandelgids dat bij de route hoort, onderstreepte Van Aartsen het belang van de Grondwet, die als anker dient voor ons doen en laten. ‘Zeker in een tijd van onzekerheid en behoefte aan verandering’, zei hij, ‘is het heel belangrijk om respect te hebben voor onze staatsrechterlijke instellingen en vast te houden aan de grondbeginselen waarop ons land is gebaseerd.’

De essentie van de Nederlandse democratie, aldus Van Aartsen, staat gegraveerd in de door architect Pi de Bruijn ontworpen glad marmeren bank op de Hofplaats.

Op die 45 meter lange bank staat het artikel 1 van de Grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Hirsch Ballin noch Van Aartsen maakte een woord vuil aan de PVV of andere politieke stroming, maar de stille hint naar het sinds 2002 sterk gegroeide populisme was duidelijk.

De wandeling over het Haagse Grondwetpad neemt ongeveer een uur in beslag. Ze start vanaf de Hofplaats bij Pi de Bruijns nieuwbouw van de Tweede Kamer, langs de voormalige ministeries van Justitie en Koloniën, die nu dienst doen als kantoorruimtes voor Kamerfracties. Daarna gaat het langs het Torentje van de minister-president en de Hofvijver richting de Hoge Raad. Via de Raad van State en Paleis Noordeinde, slingert de wandelroute naar de Gevangenpoort en terug naar het Binnenhof.

Het Grondwetpad is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in samenwerking met het Haags Historisch Museum. Ter ondersteuning van het toerisme in zijn stad hoopt Van Aartsen op een spoedige vertaling van de wandelgids in het Engels, Duits en Frans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden