Een wandeling met Richard de Mos, voor wie 'populist' geen scheldwoord is

Toine Heijmans in Den Haag

Waarom de PVV gebaat is bij het inhuren van Richard de Mos.

Wandeling door de stad met mijn favoriete populist. We schampen net de macht als hij een abri ontdekt op de Kneuterdijk met zijn poster erin. Daar veert hij dus van op, al is Richard eerlijk gezegd permanent opgeveerd. Hij met z'n mensen op een poster in een bushokje in het politieke centrum van het land - als populist is hij daar eerlijk over: 'Dat zijn de leuke dingetjes.' De rest veinst vaak bescheidenheid.

Richard staat op die poster zonder bril. 'Stukje ijdelheid', is zijn eigen conclusie.

De hele week al ben ik bezig met het contacteren van lokale PVV-politici om ze te vragen naar hun verwachtingen van de verkiezingen. Niemand blijkt beschikbaar. Dat is mijn fout en die van mijn krant: wij zijn vooringenomen. Zelfs Wim Ubaghs, het langjarige Utrechtse baken van de tweede partij van het land, wijst me netjes terecht. 'Gezien de opstelling van de Volkskrant richting de PVV in het verleden denk ik niet dat een contact met u positief zal uitpakken.'

Groot gelijk. De mensen stemmen toch wel op een partij die niks presteert.

Over Richard de Mos schreef ik jaren terug wat nare dingen, die hij helaas aan zichzelf te danken had. Hij was toen een belangrijk PVV'er. Het is niet leuk, 'een klotestuk in de krant', zegt hij, maar boosheid leidt tot niets. 'Dat is het probleem van de PVV.'

Foto RV

Als ik hem app om 08.01 uur, met het verzoek om een wandeling, appt hij om 08.02 uur terug: 'Zeker.'

Nadat de partij hem had afgedankt, probeerde Richard te stoppen met politiek. Dat is niet gelukt. Zijn Groep de Mos heeft drie zetels nu, staat op zes en is overtuigd van tien. Het eenmanscommunicatieadviesbureau dat Richard runt, heeft helaas het nakijken.

Op de vraag of hij wethouder wordt, komt het antwoord van een politicus die graag wethouder wordt: 'Dat moet de kiezer beslissen.'

Populist is geen scheldwoord, zegt Richard als we het stadhuis uitlopen op weg naar de oude Amerikaanse ambassade die sinds drie dagen weer van de gemeente is. 'Daar willen we een popmuseum van maken.' Dat gaat zo: 'Onze nummer zes', Jelle Meinesz, zit in de popmuziek en kent een man die Hollandse pophistorie verzamelt in loodsen in Hoek van Holland. 'Die man heeft alles' en 'Den Haag is de popstad van Nederland', dus 'brengen we dat vanmiddag als nieuws'. Hij ziet al 'een mooi plekje voor Anouk aan de gevel'.

'Is dat populisme? Of is het betrokkenheid?'

Richards partij is georganiseerd tot het ultralokale. De acht stadsdelen hebben elk een 'stadsdeelvoorzitter', en samen 45 'wijkvertegenwoordigers'. Die geven hun ogen de kost. Elke fractievergadering prijkt op de agenda 'het kopje vereniging', waar de oogst uit de wijken ter tafel komt, plus 'het kopje mails uit de burgerij'.

Richard de Mos: 'Zal ik mijn handen uit mijn zakken doen?'

'Mail van A. El Ouadi inzake sloop De Kazerne.'

'Mail van A. Zwaan inzake betaald parkeren.'

'Mail van E. van Zomeren inzake meer bankjes.'

Het belang van bankjes is niet te onderschatten, zegt Richard. Het belang van kleine dingen is de basis van de populist. En dan iets voor elkaar krijgen. Duivenpoep op de Vaillantlaan, 'de grote partijen halen er hun neus voor op, wij halen er de krant mee'.

Groep de Mos heeft een intimiderende 49 kandidaat-gemeenteraadsleden beschikbaar. 'Onze nummer 14', Bas van Woesik, houdt als een adelaar zijn Ypenburg in de gaten, 'hij gaat langs de deuren en haalt er problemen op'. 'Onze nummer 11', Mohamed Balah, doet de Schilderswijk. 'Een moslim. Prachtig, hoe hij voorkeurstemmen verzamelt.' De reden dat Richard finalist is in de verkiezing van het beste raadslid van Nederland, is dat hij partijgenoten in hun licht laat staan.

'Onze nummer 36', Raymond van Barneveld: 'Ik kende Barney niet, dus ik ga bellen met iemand die Barney kent, en zo kom ik bij Barney terecht en die wil wel helpen. Want de dartcafés hier hebben problemen met vergunningen, omdat je met drie dartborden al een sportcafé bent en dan moet je ineens aan van alles voldoen. En zo zit je weer bij Jinek. Want Barney is landelijk wel een dingetje.'

Een populist moet er lol in hebben. Zo'n plakoorlogje met het CDA op de hoek van de Hofvijver, dat is toch genieten. Leden van Groep de Mos krijgen trouwens korting bij geselecteerde bedrijven: de sponsors van Groep de Mos. Tien procent bij schoonheidssalon La Nuance, het behangparadijs van John van Zweden, en bij de Loempia Expres. Doet verder niemand.

Ondertussen noemt de Almelose PVV-lijsttrekker Sebastiaan Stöteler de bijstand een 'allochtonen-uitkering', in de hoop dat het kiezers trekt. In het universum van de PVV heeft altijd de ander het gedaan. Dat begint ze op te breken.

Maar Richard is dus te huur als communicatieadviseur.

Plakoorlogje met het CDA.