Een waarschuwingsschot van de UEFA

Zou de Spaanse scheidsrechter Lopez-Nieto die twee exclusieve bontjassen nog mogen houden? Volgens Dinamo Kiev, de club die deze week wegens poging tot omkoping uit de Champions League is getrapt, had hij de jassen vanuit Spanje telefonisch besteld, maar wilde hij er vervolgens in Kiev niet voor betalen....

BEN DE GRAAF

Lopez-Nieto daarentegen zegt het bont van de bison - of was het van de bisamrat? - gewoon cadeau te hebben gekregen plus een door hem geweigerd bedrag van dertigduizend dollar om de wedstrijd tegen Panathinaikos zo loyaal mogelijk te fluiten. Het werd 1-0 voor de club uit Oekraïne, aan het doelpunt van Kosovski mankeerde niets en de penningmeester van Dinamo wreef zich alvast vergenoegd in de handen. Zijn club kon van de UEFA een premie van 1,2 miljoen gulden tegemoet zien.

Maar de UEFA had slechts een week nodig om de heren Babisjoek en Soerkis, bestuursleden van Dinamo Kiev, schuldig te verklaren aan een poging tot omkoping. Waarna de Deense kampioen Aalborg als vervanger in de Champions League werd aangewezen. 'Dit is een smerig komplot', jammerden de gestraften die tevens de startpremie van twee en een half miljoen aan hun neus voorbij zagen gaan.

'Wij wilden alleen maar aantonen dat de scheidsrechters van tegenwoordig gevoelig zijn voor corruptie.'

Kletskoek natuurlijk. Dinamo Kiev had er geen enkel belang bij Lopez-Nieto in de val te lokken. Het enige belang van de club was zo ver mogelijk zien te komen in de miljoenenrace. Dat zij er wat smeergeld tegenaan gooide viel te begrijpen, maar niet dat twee bestuursleden zich daarmee belastten. Dergelijke operaties dienen zo geraffineerd en behoedzaam mogelijk te worden uitgevoerd. Bij voorkeur door een stroman of -vrouw.

Zeker wanneer de scheidsrechter redelijk welgesteld en gerenommeerd is zoals Lopez-Nieto. Hij leidde vorig seizoen onder meer Ajax - AC Milan en de UEFA Cupfinale Parma - Juventus. Aan het fluiten in de Spaanse competitie houdt hij al minimaal zo'n tachtig duizend gulden per jaar over. In eigen land staat hij bijna wekelijks aan grote verleidingen bloot. De kapitaalkrachtige clubs proberen van alles om hem en zijn collega's aan hun zijde te krijgen.

Naarmate de financiële belangen groter worden neemt de kans op corruptie uiteraard toe. De UEFA beseft waarschijnlijk met zijn pompeuze Champions League de loper uit te leggen voor malversanten en is er daarom als de kippen bij geweest om een waarschuwingsschot af te geven. Dat een Oosteuropese club met een indrukwekkend verleden daardoor definitief in de vernieling wordt geholpen, is een bijkomstigheid. De Zweedse UEFA-voorzitter Johansson die op de stoel aast van FIFA-collega Havelange, vindt het nu vooral belangrijk als een sterke leider over te komen. Als een onkreukbare regent ook die de voetbalsport zuiver probeert te houden.

Talrijk zijn de afgelopen jaren de verdenkingen geweest tegen clubs die er geen bezwaar in zien successen te kopen. De Kroatische makelaar Barin deed daarover onlangs nog een boekje open in het Franse dagblad Le Monde. Hij beweerde dat een aantal Europese topclubs over een omkoopfonds beschikt en zich niet geneert daarvan op belangrijke momenten gebruik te maken.

Het veelbesproken Olympique Marseille trok in zijn glorietijd twee miljoen gulden per seizoen uit om vier à vijf wedstrijden te kopen. Barnes, de directeur van de club, bevestigde dit nadat in 1993 de Champions League ten koste van AC Milan was gewonnen. CSKA Moskou werd dat seizoen betaald om de wedstrijd in Marseille met 6-0 te verliezen. In 1989 kreeg de inmiddels overleden Oostenrijkse scheidsrechter Kohl van Olympique een beloning van een ton wegens zijn 'neutrale' bijdrage aan de 1-1 tegen AEK in Athene.

Toen de altijd vrijpostige Eric Cantona na een Champions League-wedstrijd van zijn club Manchester United bij Galatasaray de integriteit van de Zwitserse fluitist Röthlisberger in twijfel trok en ervan overtuigd zei te zijn dat omkoping van scheidsrechters schering en inslag was, volstond de UEFA met hem vermanend toe te spreken. Ook aan de serieuze verdenkingen tegen bepaalde clubs uit Portugal, Tsjechie en Frankrijk werd de afgelopen jaren nauwelijks aandacht besteed. Maar nu heeft de UEFA eindelijk beet. Dinamo Kiev is aan de schandpaal genageld.

De club stond 25ste op de ranglijst en kwalificeerde zich voor de wedstrijden tegen Panathinaikos, Nantes en Porto door Aalborg twee maal te verslaan. Ook vorig seizoen behoorde zij tot de beste zestien landskampioenen en verdiende zij veel geld in de poule met Spartak Moskou, Bayern München en Paris St Germain. Maar van het grote Dinamo Kiev dat in 1975 en '86 de Europa Cup 2 won, was weinig meer over.

Knap en meeslepend oogde het voetbal waarmee het elftal van coach Lobanovski zijn tweede Europese beker binnenhaalde. Met spelers als Rats, Litovsjenko, Demjanenko, Protassov, Belanov, Zavarov en de veteraan Blochin werd Atletico Madrid in de finale met

3-0 weggevaagd. Tussen 1985 en '88 bestond het Russische elftal met uitzondering van doelman Dassajev en middenvelder Alejnikov zelfs uitsluitend uit spelers van Dinamo Kiev. Deze groep bereikte de finale van het EK tegen Nederland welke met 2-0 verloren ging.

Dinamo Kiev doorbrak al in 1961 de Moskouse hegemonie en ontwikkelde zich tot het laboratorium van het Sovjet-voetbal. De kracht van het door Lobanovski geperfectioneerde systeem school in de veelzijdigheid van de spelers. Zij combineerden snelheid en techniek met kracht en kwamen daarmee tot een uiterst doelmatige speluitvoering waarbij het aantal persoonlijke fouten tot een minimum beperkt bleef.

Van dit Ajax-concept is weinig meer over. Sinds 1990 is de toonaangevende club van weleer een figurant op het Europese podium. De invloed van mafiosi en partijbonzen heeft zich doen gelden. De omkoopaffaire en de daaruit voortgevloeide straf van de UEFA drukken de club dieper in de afgrond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden