~ Een vuur aanmaken ~

Wat? Een vuur aan maken

Zonder Hout en kranten

Recensent? Joost

Toen Prometheus het vuur van de goden stal en aan de mensheid gaf, was ik denk ik net even ergens een kebabje halen. Wat ik ook probeer, ik krijg het niet aangestoken.

Doorgaans begin ik niet aan dingen voor ik de theorie volledig heb doorgrond. Als ik een nieuwe televisie koop, lees ik zeer nauwkeurig hoe ik de voetbalkanalen kan blokkeren voor ik het apparaat aanzet. Bij het tennissen vraag ik mijn leraar hoe de serveerbeweging precies in elkaar steekt.

Als ik een taal leer, heb ik de volledige grammatica onder de knie zonder ook maar één gesprek te hebben gevoerd. Dit is soms onhandig, omdat gesprekspartners altijd verrast zijn hoe goed ik de taal beheers en mij vervolgens belonen door heel hard onverstaanbare zinnen terug te zeggen.

Een open haard heeft geen instructies. Hierdoor is het elke keer weer een kwestie van trial and error. Tot nu toe heeft deze methodiek de volgende kennis opgeleverd:

Grote blokken hout: gaan niet aan.

Kranten / handleidingen / belastingenveloppen van een huisgenoot: lukt goed, maar kort.

Leg alles dicht bij elkaar zodat het niet instort: lukt niet, want er komt geen lucht bij.

Leg alles lekker losjes tegen elkaar aan zodat er voldoende zuurstof bij komt: lukt niet, het stort meteen in.

Laat iemand anders het vuur aansteken: zeer succesvol.

Het zal wel komen doordat ik de jongste van drie broers ben. Niemand vroeg mij ooit om het vuur aan te maken.

En toen ik zelf samenwoonde was het mijn zeer padvinderkundige Canadese ex-vriend die altijd met succes het vuur aanstak - en het hout hakte, en de boot bestuurde, en een meer van 7 kilometer doorsnee over schaatste om vissen te vangen in een klein wak, en beren schoot zodat we vlees hadden en ons konden kleden.

Maar ik moet het zelf leren. Is er iemand die mij het eens wil uitleggen? (Het liefst 25 - 32 jaar, met een vikingachtig uiterlijk, een laid-back houding en die het prima vindt om er vervolgens gezellig saampjes voor te gaan liggen.)

recensiekoning.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden