Een vrouw die schaatst is een bezienswaardigheid

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld anp

Amsterdam, 3 januari 1668.

Dinsdag 3 hing er nog steeds een dichte, zeer koude mist. Na de mis ging Zijne Hoogheid (Cosimo de' Medici, red.) naar het stadhuis, waar hij uit de grote hal naar boven liep om daar de kamers van de Gerechtelijke Macht te bekijken; hij bedacht zich, een andere keer zou hij dat meer op zijn gemak doen, en ging op het plein naar de mensen kijken die daar rondliepen tot het midden van de dag wanneer de beurs opengaat.

's Middags ging Z.H. niet van huis vanwege het vochtige weer; hij heeft zich beziggehouden met het bekijken van enige kunstwerken. Secretaris Bassetti had een zekere Johan van Aggelen, een katholieke jongeman uit de stad, ontboden die zonder voorbeeld kleine figuurtjes, landschappen en dieren uit papier wist te knippen.

Z.H. gaf hem de opdracht iets in zijn bijzijn te knippen, en hij deed dit zo snel en knap dat Z.H. erover dacht hem naar Italië mee te nemen. Toen hij hoorde dat hij ook heel goed kon schaatsen, wilde hij hem dat op de gracht voor zijn huis zien doen.

En toen Blaeu kwam zeggen dat hij een vrouw heel kunstig en behendig op een andere gracht achter het huis had zien schaatsen, kon Z.H. zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ging hij tussen de anderen naar haar staan kijken, het was al donker toen hij doornat weer thuiskwam, veel natter dan wanneer het zou hebben geregend.

Filippo Corsini, kamerheer van Cosimo de' Medici. Ingekort fragment uit Een Toscaanse prins bezoekt Nederland. Vertaling Bertie Eringa. Bas Lubberhuizen; 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.