Een vriendin van mijn 83-jarige moeder is een bemoeial - wat zou u doen?

Mijn moeder is 83 en kan niet meer zelfstandig wonen. Ik ben haar enige kind en heb een notariële volmacht. Sinds een jaar of tien heeft ze een goede vriendin. In eerste instantie was ik blij, want de vriendin deed vaak boodschappen en ging mee naar het ziekenhuis. Maar ze doet ook steeds meer haar geldzaken en dat levert allerlei problemen op. De vriendin accepteert mijn volmacht niet en insinueert dat ik mijn moeder manipuleer. Daarnaast eist ze de betaalpasjes op. Een en ander veroorzaakt veel onrust, wat mijn moeder niet ten goede komt. Wat zou u doen?

Naam bij de redactie bekend.

null Beeld
Beeld

Ga het gesprek aan

Tijd voor een goed gesprek met de vriendin van uw moeder. Maak haar duidelijk dat ú de volmacht heeft en mede daardoor verplicht bent uw verantwoordelijkheid goed uit te voeren. Benadruk dat het moet leiden tot meer rust voor je moeder, wat niet gebeurt als twee mensen zich met haar geldzaken bemoeien. Bedank de vriendin voor haar hulp; als ze boodschappen wil doen of uitjes wil maken met uw moeder, kan de vriendin eerst zelf pinnen, dan betaalt u haar daarna terug.

Laurie Schiet-Heath (55), Naarden

Aparte rekening

Vraag een bankrekening inclusief pasje aan voor de vriendin. Zorg dat daar geld op wordt gestort, zodat ze boodschappen en andere uitgaven voor uw moeder kan betalen. Dan heeft de vriendin haar betaalpasje en houdt u de controle.

Jan Diderik van der Waals (68), Amsterdam

Signalen van uitbuiting

In uw brief lees ik krachtige signalen die (kunnen) duiden op financiële uitbuiting. Dit vindt nooit plaats van de een op de andere dag, maar via de geleidelijke weg van vertrouwen winnen en allerlei zaken uit handen nemen. Op internet valt hier veel over te lezen: google op Veilig Thuis en neem contact op met deze organisatie. Wacht niet lang met actie ondernemen, ik ken te veel situaties waar te laat is ingegrepen.

Rien Snijders (69), Bavel

Meteen ingrijpen

Helaas spreek ik uit ervaring en heb maar één advies: ingrijpen. De 'lieve hulp' van mijn vader had zich flink laten bijbetalen. En mijn oom werd door zijn 'zorgzame hulp' gedwongen te trouwen. Beide mannen gaven signalen af, maar in onze naïviteit zagen we ze niet. Ze stierven ongelukkig, na een aantal traumatische jaren. Dat wil je toch niet voor je moeder? Zie ook de uitzending van De Monitor van 26 november.

Anneke Dammers (70), Amsterdam

Huishoudportemonnee

Het was voor alle drie goed, nu vallen er woorden als bemoeial en manipuleren. Dit kan alleen maar escaleren. Luister naar wat de vriendin eigenlijk wil. Een probleem speelt er op het financiële vlak. De kans op fraude is aanwezig als je een pasje geeft. Misschien zijn er andere oplossingen voor meer financiële armslag? Een huishoudportemonnee of een vergoeding voor de onkosten of voor de uren zorg?

Wim Donders (74), Tilburg

Over twee weken: Stagegeld korten op studietoelage, is dat eerlijk?

Wij hebben een tweeling, de een studeert aan de universiteit (zes jaar) en de andere aan het hbo (vier jaar). Wij betalen al hun kosten (al gauw 10 duizend euro per kind per jaar), ze hoeven niks te lenen. De hbo'er loopt nu stage en verdient 500 euro per maand. Daarom hebben wij haar toelage met 300 euro verminderd. Zij vindt dit belachelijk. Bovendien vindt ze dat wij haar, net als haar zus, gedurende zes jaar haar toelage moeten geven, anders is het oneerlijk. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 18 december 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden