Een vriendelijk verzoek aan Ten Have om te vertrekken

WILLEM VISSERS

Geachte heer Ten Have, beste Steven (u dringt telkens aan op jij en Steven, vandaar),

Ook zo genoten, onder de boom? Beetje nadenken, boekje lezen. De vrede voelen. Bij ons in de kerk vertelde de pastoor over de heilige Stephanus, die vergeving schonk nadat hij was gestenigd.

De gedachten dwaalden tijdens die lezing over de eerste martelaar af naar doelman Esteban van AZ, die zijn belager van de tribune al begon te schoppen terwijl hij niet eens was geraakt. Ja, Kerstmis biedt andere inzichten, zeker.

Ajax zou je eeuwige Kerst gunnen. Maar het feest is nog niet voorbij of het gesodemieter is alweer begonnen. Heb je die column van collega-commissaris Cruijff in De Telegraaf gelezen? Wat dat voor mensen zijn, die hem durven aanpakken, vraagt hij zich af, nu hij Ajax tracht te redden van de ondergang. Hij heeft het over jou en de andere commissarissen. Terwijl hij toch die rechtszaak begon.

De heilige Stephanus legde het hoofd in de schoot. Neem een voorbeeld aan hem. Geef je over. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft niet bang te zijn dat je geen commissariaten meer krijgt aangeboden. Jij bent degene die Cruijff durfde te tarten en je bent niet eens gestenigd, althans, niet in letterlijke zin. Tel je zegeningen.

Je hebt het telkens over het belang van Ajax. Het belang van Ajax is dat het gedonder ophoudt. Deze week sta je weer voor de rechter, tegenover Ling, volgende maand dient een beroep in het kort geding van Cruijff. Nog zo'n jaar en iedereen loopt weg; de club die zichzelf opblies. Mooi verhaal trouwens.

De methoden van Cruijff om zijn zin te krijgen, zijn afkeurenswaardig. Denkt dat hij zich alles kan permitteren. Maar in de basis wilde hij de jeugdopleiding verbeteren en dat is een goed streven. Sinds jullie Van Gaal hebben benaderd achter zijn rug om, is het spel over. Dat was achterbaks. Daarmee hebben jullie je hand overspeeld, zeker nu blijkt dat Cruijff niet wenst samen te werken met Van Gaal, hoe groot de herberg in Amsterdam ook is.

Cruijff zal het nog moeilijk genoeg krijgen. Zo'n Hennie Henrichs bijvoorbeeld, de nieuwe voorzitter van de bestuursraad, heeft gezegd dat hij van Ajax weer één club wil maken. Hij is een aanhanger van de lijn-Cruijff, maar in het verleden liep hij ook hijgend achter Van Gaal aan. In dat soort overlevers grossiert Ajax.

Iedereen lekt onvrede. Ajax is een reuzevergiet. De meeste leden willen dat jullie opstappen. Jij bent geen icoon. Jij bent inwisselbaar, Cruijff is Cruijff. Vergeet je geleerdheid en je mooi geformuleerde zinnen, je hebt er helemaal niets aan in de jungle.

Heb je wel eens naar collega Marjan Olfers gekeken? Die is in een half jaar zichtbaar ouder geworden. En Paul Römer dacht dat je Ajax kunt besturen als je een paar aardige tv-formats hebt bedacht. Jammer dan.

Begin het nieuwe jaar met schone lei. Luister naar de club, luister naar je verstand. Ga iets anders doen. In het belang van jezelf, van ons, en vooral in het belang van Ajax.

Groet,

Willem Vissers

Reageren? Ruimteoplinks@volkskrant.nl. TWITTER: @VKWILLEMVISSERS

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden