Een vreemdeling tussen de werpers

Atletiek..

Het schudden helpt net zo min als zijn gefoeter. ‘Dit slaat nergens op’, moppert hij na zijn laatste worp bij de recordwedstrijden in Hoorn. Na zes pogingen is hij blijven steken op een afstand van 62.02 meter, ruim vier meter onder het persoonlijke record van 66.20 dat hij vorige maand wierp in Californië.

Cadée moet vrij in zijn hoofd zijn om ver te werpen. Alleen dan draait hij soepel om zijn as. Alleen dan vloeit al zijn kracht op exact het juiste moment van zijn draaiende benen, via zijn tollende romp en zwaaiende armen, in de schijf van twee kilo. Alleen dan is het even alsof hij zelf hoog over het gras scheert.

De 26-jarige atleet is een vreemdeling tussen de werpers. Met zijn lange, slanke lichaam wordt hij door andere werpers soms uitgemaakt voor ‘hoogspringer’. Dat is geen compliment in een wereld waar mannelijkheid wordt afgemeten aan brute kracht. Zelfs bondscoach Gert Damkat noemt zijn pupil zonder omhaal van woorden ‘slap’ voor een werper.

Cadée (115 kilo, 2.01 meter) gaat door voor een dunne man. Als hij na afloop van het seizoen enkele weken stopt met krachttraining vliegen de kilo’s eraf. In een paar weken raakt hij zo tien kilo kwijt. Hij mag dus eigenlijk nooit stoppen met trainen, aangezien hij dan met een tekort aan kracht aan een nieuw seizoen begint.

Meer nog dan Rutger Smith, de beste discuswerper van Nederland, moet Cadée het hebben van zijn bewegingstalent. ‘Ik ben minder sterk dan Rutger. Waar ik van profiteer is een soepele beweging. Daarom is er bij mij een groot verschil tussen in en uit vorm zijn. Dat scheelt al snel een paar meter. Sommige werpers kunnen altijd ver gooien, gewoon, op basis van kracht.’

Cadée werkt er hard aan om sterker te worden, zonder zijn technische gave te verliezen. De voormalig Europees kampioen junioren heeft zijn zinnen gezet op een finaleplaats bij de EK atletiek, eind juli in Barcelona.

Hij hoopt dit seizoen ook zijn trainingsmaat Smith voor het eerst te verslaan, al telt zo’n zege voor Cadée alleen als de bronzen medaillewinnaar van de WK in Osaka (2007) geheel hersteld is van de slepende rugblessure die hem al twee jaar dwarszit. Het is onduidelijk wanneer Smith dit seizoen in actie komt.

De blessure van Smith hindert ook Cadée. Sinds 2007 woont hij op sportcentrum Papendal, net als de Groninger. Daar trainden ze vrijwel altijd samen. Ze jutten elkaar op in het krachthonk, ze stimuleerden elkaar om meer kilo’s te tillen en meer herhalingen te doen. Dat kan niet meer sinds de rugblessure. ‘Dat heb ik de afgelopen twee jaar wel gemist’, zegt hij.

Zonder Smith als richtpunt is Cadée op zichzelf aangewezen. Hij leeft voor de discus. Dankzij financiële steun van de Atletiekunie, zijn sponsor Adidas en zijn ouders kan hij zich tot de Olympische Spelen van 2012 volledig op zijn sport concentreren.

Dat wordt in Nederland weleens raar gevonden, zegt hij. Vooral als de prestaties tegenvallen. Bij de afgelopen twee WK’s werd hij 19de (2009) en 23ste (2007). Hij plaatste zich niet voor de Olympische Spelen. ‘Hier krijg je toch vaak opmerkingen als: doe je er niks naast? Of: wat moet je dan later?’

Cadée heeft meer met het Amerikaanse optimisme. Dat heeft hij nu een paar maal mogen ervaren tijdens de trainingskampen in Californië. Zowel vorig jaar als dit jaar verbeterde hij er zijn persoonlijke record.

‘Het is een cliché, maar het is toch het land van de onbegrensde mogelijkheden. In Nederland word je omlaag gepraat. In Amerika praten ze je al de hemel in als je je schijf net hebt losgelaten. Dat is niet altijd goed, maar een beetje van dat geloof in eigen kunnen zou hier ook wel op zijn plaats zijn.’

Cadée is vastbesloten het Amerikaanse optimisme met zich mee te dragen. Ondanks zijn matige worpen in Hoorn gelooft hij dat dit seizoen veel moois voor hem in petto heeft. En op een dag hoopt hij in Nederland vaker in de krant te staan dan in Estland, het geboorteland van olympisch kampioen Gerd Kanter.

In Estland doet discuswerpen ertoe. ‘Kanter was ook in Californië op trainingskamp. Toen ik een persoonlijk record wierp, stond dat in Estland in de krant. Het betekende dat de omstandigheden gunstig waren en dat Gerd dus ook ver kon gooien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden