‘Een vork is het enige wat we terugvonden’

‘Wij woonden op het diepste punt van de straat. Toen de dijk doorbrak, konden de muren het niet houden. We zaten op zolder – mijn man, mijn zoontje van twintig maanden en ik –, maar die werd door het water weggeslagen....

Ik kon met mijn zoontje naar de dijk zwemmen. Daar werden we met een bootje naar het ziekenhuis gebracht. Een dokter en verpleegster gingen mee – ik was zeven maanden zwanger en ze dachten dat het kindje onderweg zou komen. Ik had een heel stel gaten in mijn hoofd. Die zaten vol vuil en drek, want ik was in de gracht terechtgekomen. Al mijn tanden waren afgebroken. Maar mijn kindje is precies op tijd geboren.

Mijn man werd pas de volgende middag gered. Die uren waren verschrikkelijk. Het hele huis, de hele inboedel, alles was weg. Een vork is het enige wat we hebben teruggevonden. Die heb ik nog altijd, daar wordt niet mee gegeten.

Van de overheid kregen we geen hulp. Iemand anders in Zierikzee had ons deel van het hulpfonds gekregen. Later is het door de overheid uitgezocht en kregen we 9000 gulden, maar dat heeft lang geduurd. De getroffenen kregen kleding van het Rode Kruis, maar die liep ik mis doordat ik in het ziekenhuis lag. Een verpleegster gaf me een onderbroek, een ander een trui.

Na de geboorte kregen we van een zuster – een baker, zei men toen – een kamer van drie bij drie, met een opklapbed en ledikant. Een jaar later kregen we een noodwoning in Zierikzee. We moesten huur betalen aan de kerk: 400 gulden, pittig in die tijd. Het was een soort barak. Daar wilde ik niet blijven. Iedere keer als het stormde, kreeg ik het op mijn zenuwen. Ik wilde een stenen huis, dat niet zou instorten bij een overstroming. En ik wilde weg van het water.

In 1962 hebben we een huis gekocht in Prinsenbeek. Hier ben ik rustig. Maar als ik op televisie overstromingen zie, dan doet dat me pijn. Dan zit ik er weer middenin.’

Leen Vervaeke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden