Commentaar

'Eén voordeel van Project P: pesten staat in hernieuwde belangstelling'

Geheime opnamen uit de losse pols doen geen recht aan de ernst en de complexiteit van pesten, schrijft Sander van Walsum in het commentaar voor de Volkskrant.

Leerlingen komen aan bij het Einstein Lyceum. Beeld anp
Leerlingen komen aan bij het Einstein Lyceum.Beeld anp

Aan de goede bedoelingen van de makers van het televisieprogramma Project P hoeft niet te worden getwijfeld. Evenmin aan de ernst van het probleem dat ze onder de aandacht willen brengen: pesten in de klas. Toch is het begrijpelijk dat drie van de vijf scholen waar opnamen voor Project P zijn gemaakt bezwaren tegen de uitzending hebben geuit. Ze nemen aanstoot aan de 'overvaltactiek' waarvan de programmamakers zich in hun ogen hebben bediend. RTL5 en producent Skyhigh TV rustten pestslachtoffers uit met een camera waarmee ze de harde werkelijkheid van alledag konden registreren. Het format van het programma voorziet in een confrontatie van hun klasgenoten met de beelden - met de bedoeling hen daarmee tot inkeer te brengen.

Hoewel niet mag worden uitgesloten dat van de ongetwijfeld schokkende opnamen een louterende invloed kan uitgaan, is het twijfelachtig of het doel de ingezette middelen rechtvaardigt. Om te beginnen zijn de makers van de geheime opnamen observator en slachtoffer tegelijk. Die dubbelrol is onmogelijk tot een goed einde te brengen en nodigt uit tot een beeldmanipulatie die bij de montage nooit ongedaan kan worden gemaakt. Met de camera kan het slachtoffer, al dan niet onder aansporing van zijn ouders, wraak nemen op zijn kwelgeesten. Daarmee zou de ene misstand met een andere worden bestreden.

Zelfs als van het tonen van de beelden een positieve invloed zou uitgaan, is het de vraag hoe duurzaam die is. Pestdeskundige Bob van der Meer sprak de vrees uit dat pestslachtoffers het nog zwaarder te verduren zullen krijgen zodra ze geen protectie meer genieten van presentatoren Johnny de Mol en Dennis Weenink. Mogelijk zijn ze zelfs beter af met een overstap naar een andere school. Daarmee zou Project P zijn doel toch ver voorbij schieten. Afgezien daarvan is het de vraag of de opnamen die letterlijk uit de losse pols worden genomen recht doen aan de complexiteit van de problemen waarmee pestslachtoffers kampen.

Eén verheugend resultaat heeft Project P nu echter al gehad: pesten mag zich in een hernieuwde belangstelling verheugen - zeker op de vijf scholen waar opnamen zijn gemaakt. Misschien zouden RTL 5 en Skyhigh TV zich daarmee tevreden moeten stellen.

Sander van Walsum is verslaggever voor de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden