recensie

Een voorbeeldige podcast over de verborgen geschiedenis van een Nigeriaanse vader ★★★★★

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Raf Njotea wil weten hoe oud zijn vader is – en wie Francis überhaupt is.

Bart Dirks
null Beeld VRT
Beeld VRT

‘Voor ik sterf, wil ik de waarheid vertellen. Dat verdienen jullie.’ Als Francis Njotea uit coma ontwaakt, zegt hij dat hij elf jaar ouder is dan zijn drie zonen en zijn ex-vrouw dachten. De naar België geëmigreerde Nigeriaan is niet geboren in 1954, maar in 1943.

Francis balanceert op het randje van de dood. Als hij toch opkrabbelt, wil zoon Raf (Nigeriaanse vader, Vlaamse moeder) het naadje van de kous weten. Zijn vader wuift het weg. Nee hoor, hij is uit 1954 en herinnert zich niets van de ontboezeming in het ziekenhuis.

Die verwarring vormt het startpunt van de uitmuntende vijfdelige podcast Ouder. Scenarioschrijver, presentator en opiniemaker Raf Njotea beseft dat hij bar weinig weet over zijn vader. Waarom is Francis in de jaren zeventig naar België gekomen? Waarom had hij nooit een serieuze baan, terwijl hij economie zou hebben gestudeerd? Waarom was zijn vader altijd een buitenstaander in zijn eigen gezin?

Samen met boezemvriend Lander Kennis tracht Raf Njotea het levensverhaal van zijn vader te reconstrueren. Francis werkt daar zelf ook aan mee, maar Raf gelooft lang niet alles wat hij te horen krijgt. Het is inderdaad geregeld een tegenstrijdig betoog. De dossiers van Francis bij de migratiediensten roepen alleen maar meer raadsels op.

En wat te denken van de vrachtbrief die ze thuis vinden over de levering van een gigantische partij vis? Of van de correspondentie met talloze Vlaamse vrouwen? De sleutel tot Francis’ leven wordt aangereikt door een van hen. Ruim 45 jaar geleden had Vera een relatie met Francis. Ze vertelt hoe avontuurlijk, belezen en ambitieus hij destijds was. Ze vertelt wat hij als 15-jarige heeft meegemaakt tijdens de Biafraoorlog (1967-1970), de gruwelijke burgeroorlog in Nigeria. Later praat Francis er zelf ook over, voor het eerst.

Raf Njotea. Beeld VRT
Raf Njotea.Beeld VRT

Gaandeweg krijgt Raf meer begrip voor zijn vader. En compassie: hij realiseert zich hoe zwaar Francis’ leven moet zijn geweest en hoe torenhoog de verwachtingen waren van zijn familie in Nigeria. Intussen holt Francis’ gezondheid achteruit; de familie treft al voorbereidingen voor de begrafenis.

Ouder is een voorbeeldige podcast: persoonlijk, soms emotioneel, zonder sentimenteel te worden. De verborgen geschiedenis van Francis staat model voor het onbekende verhaal van zo veel migranten die naar Europa kwamen en het hier al dan niet wisten te maken. Hopelijk kunnen Raf Njotea en Lander Kennis ooit een vervolg maken in Nigeria.

Podcast Ouder
★★★★★
Raf Njotea en Lander Kennis.
VRT Radio 1.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden