Een volksheld die zich verre van het volk houdt

Volgens zijn ploegarts kan Johan Museeuw volgend jaar weer de Ronde van Vlaanderen winnen. Dan zijn z'n knieën even sterk als van voor de valpartij in Parijs-Roubaix....

Bart Jungmann

'DAT MOET u toch deugd doen?!'

De stadionspeaker in Waregem werd bijna wanhopig van de onaandoenlijke winnaar naast hem op het podium. Johan Museeuw won gisteren Dwars door België, de eerste overwinning na zijn grote ongeluk elf maanden geleden in het Bos van Wallers. En nee, het leek hem geen enkele deugd te doen.

Toch werd er gistermiddag voor de deur van SV Waregem een legendarische overwinning geboekt; een overwinning niet alleen op 170 concurrenten, maar vooral ook op het noodlot.

Jammer dat de laureaat er zelf zo koeltjes onder bleef, al was het hem wel ten voeten uit: een volksheld die het volk verre van zich houdt. Als Johan Museeuw over de buitenwereld spreekt, bedoelt hij iedereen buiten het manshoge hek dat zijn luxeboerderij in Gistel omringt.

'De ontlading komt thuis', zegt de winnaar een kwartier later . 'De buitenwereld zal de echte Johan Museeuw nooit kennen. Alleen Johan Museeuw zelf kent Johan Museeuw, en zijn familie natuurlijk.'

Zou er dan thuis een traantje geplengd worden? 'Ik heb de afgelopen maanden genoeg geweend. Emotioneel heb ik heel, heel diep gezeten. Wenen is een emotie die ge niet de baas kunt zijn.'

Korte inhoud van het voorafgaande: op eerste paasdag, bijna een jaar geleden, verscheen Johan Museeuw als grote favoriet aan de start van Parijs-Roubaix. Maar in het bos van Wallers schoof hij onderuit over wat waarschijnlijk een laagje paardenstront was.

Hij brak zijn knieschijf. Daar kwam later in het ziekenhuis een infectie bij en hij belandde met acute nierproblemen op de intensive care. Johan Museeuw, zo wilden de berichten, had zelfs even met de dood gevochten.

'Het was de hel', zegt hij nu . 'Die dagen dat op de intensieve lag, zal ik nooit niet vergeten. En dan het afkicken van de morfine daarna. Dat zijn dingen waar een gewoon mens geen weet van heeft. Dat zijn wrede dingen.'

Lichamelijk herstel was lang onzeker, een comeback als renner op niveau werd onmogelijk geacht. Vanaf het moment dat er toch weer een sprankje hoop gloorde, zat Johan Museeuw bij wijze van spreken al op de hometrainer. 'Als je een kans hebt om terug te komen, moet je die pakken.'

Ook dat valt de 'buitenwereld' niet uit te leggen. Hij probeert het aan de hand van Nico Mattan, een gewezen ploegmaat wiens loopbaan door hartklachten gevaar loopt en die gisteren langs het parkoers stond. 'Ik weet wat Nico doormaakt. Als je zo van het wielrennen houdt en je moet het misschien opgeven, dan is het of ze een stuk van je hart afsnijden. Dat gaat bloeden.'

Daarom zit Johan Museeuw zelf ook weer op de fiets en is hij even fanatiek als voor zijn ongeluk. Wielrennen doe je helemaal of helemaal niet.

Aan het eind van vorig seizoen reed Museeuw alweer mee in de staart van het peloton en dit jaar zat hij alweer een paar keer voorin. In de Omloop Het Volk finishte hij in de groep achter winnaar Vandenbroucke, een dag later besloot hij Kuurne-Brussel-Kuurne als tweede achter Jo Planckaert. En gisteren kon hij dus eindelijk weer een koers op zijn naam schrijven: de semiklassieker Dwars door België.

Johan Museeuw ontsnapt vier kilometer voor de finish uit een groep van zes Belgen. Alleen trainingsmaat Michel van Haecke springt mee. Van Haecke zal het historische moment hebben aangevoeld en dringt niet bepaald aan als Johan Museeuw naar de zege sprint.

Na afloop wordt vooruit gekeken naar volgende week zondag, naar de Ronde van Vlaanderen die Museeuw al drie keer won. 'Maar dat is zeventig kilometer verder', boort Museeuw onmiddellijk de Vlaamse hoop op nummer vier de grond in. Zijn linkerknie is nog altijd zo'n twintig procent minder krachtig dan voor het ongeluk van Wallers.

'Ge moogt gerust voelen', zegt hij tegen een Belgische collega die in beide knieën knijpt en vaststelt dat aan de linker binnenkant veel spierkracht ontbreekt. 'Laat mij nu maar gelukkig zijn met een overwinning als in Dwars door België', zegt Johan Museeuw.

Maar ploegarts Vanmol heeft hem de avond ervoor onderzocht en vastgesteld dat volgend seizoen de knieën zo sterk zijn dat ook de Ronde van Vlaanderen weer binnen bereik komt. 'Dat zou heel schoon zijn', zegt Johan Museeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden