Een voetbalwet? En Van den Herik dan?

Peter Houtman, Guus Haak, Gaston Taument, Joop van Daele, Gerard Kerkum, Frans Bouwmeester, Reinier Kreijermaat, Eddy Pieters Graafland, Henk Fräser, Jean-Paul van Gastel, Ben Wijnstekers, Stanley Brard, André Stafleu, Wlodi Smolarek, Harry Melis, Peter Brunings.

Toen ik zag welke oud-spelers van Feyenoord voor het duel met Heerenveen allemaal hun afschuw hadden uitgesproken over de rellen in Nancy, dacht ik vooral aan degenen die er niet waren, maar er wel hadden moeten zijn. Willem van Hanegem. Wim Jansen. Ruud Gullit. Geen tijd misschien. Op vakantie wellicht.

Harry Melis? Ik moet even goed nadenken. Vaag staat me bij dat hij een aanvaller was. Na een duik in het archief tref ik hem aan op een elftalfoto uit het seizoen 1978-'79. Hij staat op de achterste rij, verscholen bijna, bij andere, ook allang vergeten voetballers als Eddy Ridderhof, Henri van Leeuwen en Arie Romijn.

Dan heeft Peter Brunings (foto) het beter gedaan. Hij staat twee keer op de klassieke elftalfoto, in 1982 en in 1983.

Brunings was een keeper. Op een van de foto's staat hij samen met Gullit en Cruijff. Mooi lijkt me dat, dat je kunt zeggen dat je nog met Gullit en Cruijff hebt gevoetbald, als je Peter Brunings bent, en aan je kinderen en later je kleinkinderen als bewijs een foto kunt laten zien.

Ervan uitgaand dat Peter Houtrman namens alle oud-spelers van Feyenoord sprak, toen hij zondag voor de wedstrijd tegen Heerenveen het woord richtte tot de supporters, zijn ook Harry Melis en Peter Brunings voor de zogenoemde 'voetbalwet'.

Iedereen is voor een voetbalwet. De meeste mensen weten niet precies waarom ze voor een voetbalwet zijn, maar dat weerhoudt ze er niet van om de komst van zo'n wet vurig te bepleiten. Feyenoord-speaker Houtman ging in De Kuip zelfs zover om te zeggen dat zonder voetbalwet de voetballerij om zeep wordt geholpen.

Dat lijkt me overdreven. Het geldt misschien voor Feyenoord, maar in Nederland wordt al een eeuw gevoetbald zonder voetbalwet en over het algemeen ging dat best aardig.

Ik deel het onbegrensde, en niet op enig onderzoek gebaseerde vertrouwen in zo'n voetbalwet niet; althans, ik geloof niet dat deze wet aan al onze problemen een einde maakt. Een stadionverbod, gekoppeld aan een meldingsplicht, is een middel, maar voldoende is het natuurlijk niet.

Want de problemen zitten veel dieper dan het voetbal. Ze zijn diep geworteld in de samenleving. En in de clubs. Ook in Feyenoord. Misschien wel vooral in Feyenoord, omdat de supporters van die club zo fanatiek zijn. En omdat ze met zovelen zijn.

Ik geloof best dat het een oprecht gebaar was, van de oud-spelers die zondag in De Kuip hun afschuw lieten blijken over de rellen in Nancy. Maar veel dichterbij loopt het ook al maanden uit de hand.

Voorzitter Jorien van den Herik bezoekt geen wedstrijden meer van Feyenoord, omdat hij de situatie in het stadion te bedreigend vindt. De voorzitter voelt zich niet veilig, in het stadion van zijn eigen club. Ik begrijp het, de schreeuw om een voetbalwet, maar in eigen huis ligt er voor Feyenoord ook nog behoorlijk wat rotzooi klaar.

(Gesproken column Langs de Lijn, maandag 4 december.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden