WEEKENDWIJZER

Een vlucht regenwulpen en Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh

De 7 interessantste programma's dit weekend, van alles over 't Harts Een vlucht regenwulpen tot een gesprek met Lieuwe - de zoon van Theo - van Gogh.

Beeld World Artist Releasing

1. Maarten 't Hart en Een vlucht regenwulpen

Zaterdag, NPO Cultura, 20.30 uur

Nederland Leest eert deze maand Maarten 't Harts Een vlucht regenwulpen (door het boek gratis aan bibliotheekleden uit te delen bijvoorbeeld) en NPO Cultura viert het leesfeest mee met een speciale Regenwulpen-zaterdagavond.

Hoofdmoot (rond 21.10 uur) in de thema-avond is de boekverfilming van Ate de Jong uit 1981, met Jeroen Krabbé in de dubbelrol van verlegen celbioloog Maarten en diens vlotte alter ego. Daaromheen veel verdieping, met om 20.30 uur Benali boekt, waarin Abdelkader Benali een verklaring zoekt voor de impact van het boek in 1978. Aansluitend om 20.55 volgt het geestige Tijdsein, een kort programma uit 1981 waarin familieleden van 't Hart hun onvrede uitten over de manier waarop ze in Een vlucht regenwulpen worden afgeschilderd.

Na afloop van de speelfilm (om 22.45 uur) komt van 't Hart zelf ook nog even aan het woord in een oude Hier is Adriaan van Dis.

Beeld World Artist Releasing

2. DWDD Saturday Night

Zaterdag, NPO 3, 20.50 uur

In de nieuwe reeks muziekavonden van DWDD is hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig aan de beurt. Vieze Fur, Faberyayo, Willie Wartaal en Bas Bron zullen door Giel Beelen worden bevraagd over hun favoriete muziekfragmenten. Aan bod komt cultureel verantwoorde muziek van o.a. The Beatles, Kate Bush, The Neptunes, Serge Gainsbourg en Ennio Morricone. Maar er zijn ook muzikale voorkeuren die eerder richting 'guilty pleasure' lijken te gaan, zoals zangeres Whitney Houston. De keuzefilm die rond 23.00 uur wordt vertoond is Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem, een Japans-Franse animatiefilm uit 2003 waarin het album Discovery van Daft Punk wordt verbeeld.

De Jeugd van Tegenwoordig tijdens het festival De Wereld Draait Buiten, een spin off van De Wereld Draait Door.Beeld anp

3. Frankenstein and the Vampyre: A Dark and stormy Night

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

In de zomer van 1816 vierden auteurs Lord Byron, John William Polidori, Percy Shelley en Mary Shelley vakantie aan het meer van Genève. Met dank aan een gezamenlijke liefde voor griezelverhalen, zagen in die dagen zowel Frankenstein als de moderne vampier het levenslicht.

In deze gedramatiseerde documentaire blikt de BBC, aan de hand van door het gezelschap geschreven brieven en dagboekfragmenten, terug op dat inmiddels legendarische onderonsje. Aan het woord komen ook moderne horror- en sciencefictionschrijvers als Neil Gaiman (American Gods) en Charlaine Harris (The Southern Vampire Mysteries/True Blood).

4. Boeken

Zondag, NPO 1, 11:20 uur

Wim Brands praat met Benjamin J. Kaplan, hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan University College London. In zijn nieuwste boek Cunegondes ontvoering vertelt Kaplan de geschiedenis van Cunegonde, een jonge katholieke vrouw uit Vaals, die ten tijde van de Verlichting in 1762 een baby probeert te ontvoeren om te voorkomen dat het kind in een protestantse kerk gedoopt wordt. Hiermee ontketende ze een heuse religieuze oorlog in de grensgebieden.

Ook te gast is cultuurhistoricus Roman Krznaric, die ook doceert in Londen, aan de School of Life. In zijn nieuwe boek Empathie onderzoekt hij hoe de hoog-empathische mens in elkaar zit en hoe we zo iemand kunnen worden. Om erachter te komen wat een hoog-empathisch mens precies is sprak Krznaric met acteurs, activisten, vormgevers, undercoverjournalisten, verpleegkundigen, bankiers en neurowetenschappers.

Roman KrznaricBeeld Io Cooman

5. Het meisje dat met dolfijnen praatte

Zondag, NPO 2, 18.50 uur

Kun je een dolfijn Engels leren? Het lijkt sterk, maar toch geloofde de jonge Margaret Howe Lovatt er in de jaren zestig heilig in. Lovatt was als 22-jarige vrouw verzeild geraakt in het dolfijnencentrum van de excentrieke neurowetenschapper John Lilly op de Maagdeneilanden. In zijn strandhuis had Lilley in 1957 ontdekt dat dolfijnen proberen menselijke geluiden na te bootsen.

De nieuwe medewerker Margaret ging hierop verder door een zeer intieme band op te bouwen met dolfijn Peter. Zoals een moeder haar kind leert spreken, zo probeerde Margaret haar Peter Engelse woorden bij te brengen. Het liep allemaal fout toen John Lilly in een latere fase LSD ging toedienen aan zijn dolfijnen. Ook Peter moest hieraan geloven. In deze fascinerende BBC-documentaire doet Margaret uitgebreid haar verhaal. John Lilly is alleen op archiefbeeld te zien; hij overleed in 2001.

6. Great Expectations

Zondag, Canvas, 20.15 uur

Nee, niet de zoveelste adaptatie van Charles Dickens' klassieker, maar een essay over experimentele architectuur in de 20ste eeuw. De Zweedse filmmaker Jesper Wachtmeister maakt via archiefbeelden, nieuwe opnamen en interviews een rondje langs de volgens hem creatiefste bouwwerken van de afgelopen 100 jaar: de functionele steden van Le Corbusier, de lichtgewicht koepels van Buckminster Fuller, het Goetheaneum van Rudof Steiner, het Brasilia van Oscar Niemeyer en nog heel veel meer.

Lieuwe van GoghBeeld RTL Nederland

7. Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh

Zondag, RTL 4, 22.30 uur

Op de tiende sterfdag van zijn vader wordt zoon Lieuwe van Gogh, inmiddels 23 jaar oud, uitgebreid geportretteerd door Doesjka van Hoogdalem, de voormalige regie-assistente van Theo van Gogh.

Van Hoogdalem reist in de film onder meer met Lieuwe naar New York, de stad waar hij kort voor de moord met zijn gescheiden ouders op vakantie was en dierbare herinneringen aan zijn vader heeft liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden