Een vlucht gevechtsvliegtuigen voor Griekenland

GERARD REIJN

Wat? Gedemilitariseerde gevechtsvliegtuigen

Waarheen? Griekenland

Gedemilitariseerde gevechtsvliegtuigen? Dat klinkt ongeveer zoals een vegetarische slagerij.

Ja, maar er is een verschil. De vegetarische slagerij komt in documenten van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie niet voor. De gedemilitariseerde gevechtsvliegtuigen wel. Daarvan gaat er een hele vlucht naar Griekenland. Daarvoor heeft Nederland exportvergunningen afgegeven.

Maar Nederland maakt helemaal geen oorlogsvliegtuigen.

Nee, maar ze worden kennelijk wel verhandeld. Ze komen uit alle hoeken van de wereld. Drie uit Rusland, vijf uit Frankrijk, twee uit Amerika, een uit Engeland en een uit Italië.

Raar.

Ja, heel raar. Er gaan nog meer gedemilitariseerde spullen naar Griekenland. Een helikopter bijvoorbeeld. En een schietstoel. Zelfs een drone, zo'n onbemand vliegtuigje van het type waarmee Amerikanen proberen Al Qaida-bazen af te schieten. En oh ja, ook nog een gedemilitariseerde bommenlader. Van die spullen is niet bekend waar ze vandaan komen.

Dat kost miljoenen. Hebben de Grieken wel geld voor al die spullen?

Of ze veel geld hebben, dat weet ik niet. Maar miljoenen kost het niet. Tien gevechtsvliegtuigen plus een verkenningsvliegtuig en al die andere spullen: alles bij elkaar kost het niet meer dan 545 duizend euro. Het duurste toestel kost 150 duizend euro.

Wat moet Griekenland daarmee?

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie gaat het om spullen die bestemd zijn voor een Grieks militair museum. Maar de twee grootste militaire musea in het land, het Oorlogsmuseum en het Helenic Airforce Museum, beide in Athene, zeggen van niets te weten. De woordvoerder van dat laatste museum voegt eraan toe: 'Als er zo'n grote transactie zou zijn voor een Grieks museum, zouden wij dat zeker weten.'

Een woordvoerder van Nederlands nationale luchtvaartmuseum, het Aviodrome, is al even verbaasd.

Het ministerie van Economische Zaken zou het raadsel kunnen oplossen. Wie handelt er in zo veel antieke vliegtuigen, en waar zijn ze gebleven? 'Wij mogen die gegevens niet verstrekken', zegt een woordvoerder van het ministerie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden