Een vlotte babbel en een tas vol illusies

Toen ze hem in 2011 in dienst namen als directeur van KLM Cargo wisten ze volgens het FD bij de nationale luchtvaartmaatschappij al 'dat hij niet goed kon managen, dat hij het moeilijk vond besluiten te nemen en dat hij moeite had zijn afspraken na te komen'.


Toch werd hij vorig jaar zelfs president-directeur van de hele KLM: zie daar het mysterie Camiel Eurlings, de Limburgse 'wonderboy' die deze week op straat werd gezet omdat hij niet goed kon managen, het moeilijk vond besluiten te nemen en moeite had zijn afspraken na te komen. Bovendien bleek hij te jetsetterig, miste hij draagvlak onder het personeel en had hij geen visie op de sector en de koers van het bedrijf. Bij de KLM hadden ze gehoopt dat hij goed zou kunnen lobbyen in Den Haag en Brussel, maar ook dat bleek tegen te vallen. Een duiker: nergens te bekennen tijdens de ramp met de MH17 en de pilotenstaking.


Zie daar tevens het andere mysterie: dat van het benoemingsbeleid bij de KLM, beter bekend als onze nationale trots.


Dat Camiel Eurlings behoorlijk uit de voeten kon in het Frans was in 2011 ook een reden hem in huis te halen - zo kon hij mooi de Fransen partij geven. Inderdaad bleek Camiels Frans in orde, maar AirFrance had er weinig last van.

Eurlings' 'persoonlijke woordvoerder' zei gisteren in de Volkskrant dat Camiel 'dat waarvoor hij was aangenomen goed had uitgevoerd', wat de vraag oproept waarvoor Eurlings dan precies was aangenomen. Die 'persoonlijke woordvoerder' was overigens Jack de Vries, de al bijna vergeten CDA-spindoctor, JSF-sjacheraar en imagokneder.


Toen Camiel Eurlings woensdag verdwaasd op de keien stond, had hij grote behoefte aan iemand die de genadeloze werkelijkheid een verschrikkelijke slinger kon geven. Hij belde zijn oude makker Jack. Die had nog niet opgenomen of de herfst werd lente, hij was niet ontslagen maar gepromoveerd, had een Fries accent en was bij de KLM uitermate succesvol geweest. Dat is Jack.


Gisteren keek ik maar weer eens naar het YouTube-filmpje waarop we Camiel in oktober 2010 tijdens het CDA-congres steun zien betuigen aan Maxime Verhagen en Henk Bleker - de een is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland en de ander is weer pony's aan het fokken, posities waarin ze het land in elk geval geen schade meer kunnen berokkenen. De steun van Camiel heeft hen windeieren gelegd.


Op het filmpje kijken ze nog gefascineerd naar de schuimbekkende profeet uit de Limburgse heuvelen. Die heeft koortsvisioenen van een schitterende toekomst; het CDA zal als grootste partij uit de alliantie met de PVV komen en het land weer gaan leiden! Enfin, the rest is history.

Camiel Eurlings, de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat die zichzelf graag minister van Luchtvaart noemde en voor wie de jaren tussen 2007 en 2010 één lange sollicitatieprocedure vormden: bij de KLM hadden ze nog niet eerder zo'n gewillige en meedenkende minister meegemaakt. De luchtvaartlobby had niks meer te doen.


Camiel Eurlings werd ooit goed genoeg geacht Jan Peter Balkenende op te volgen als premier. Hij is onze man in het IOC op voorspraak van de koning zelve. Ook dat is mysterieus en je zou er vragen over de kwaliteit van onze politici en bestuurders aan kunnen verbinden.


The Rise and Fall of Us Camiel: hoe je omhoog kunt zweven, op je vlotte babbel, je vrolijke grijns en je tas vol illusies. Hoe je even wordt ontmaskerd - maar nooit voorgoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden