Een vlekje op de erelijst

KEES TAMMENS

In de jaren dertig van de vorige eeuw domineerden de ijzersterke Amsterdamse broers Ernst en Frits Goudsmit in het Nederlandse EK-team met zilver in 1932 en 1934, brons in 1936 en 1938 en in hun nadagen, ver na de Tweede Wereldoorlog, in 1955 nog een bronzen plak.

De briljante Hans Kreijns en Bob Slavenburg leidden Nederland in 1965 en 1966 naar zilveren EK-medailles. Daarna was het lang wachten op een podiumplaats (derde in 1995). Nederland bleek in de moderne bridgetijd merkwaardig genoeg nooit in staat om zich bij een EK te mengen in de strijd om eremetaal. Wel kwalificeerde Nederland zich enkele keren voor het WK en won in 1993 en 2011 de wereldtitel. Is het EK dan echt zoveel lastiger dan een WK?

Bas Drijver-Sjoert Brink, Ricco van Prooijen-Louk Verhees en Simon de Wijs-Bauke Muller, de regerende wereldkampioenen, gaan vanaf morgen in Dublin op jacht naar de Europese titel. Blijft Nederland wederom verstoken van eremetaal, dan is een plaats bij de eerste zes vereist om in Bali (2013) te strijden op het hoogste mondiale podium van het WK.

De psychologische aanval zoals uitgevoerd door Sjoert Brink in diagram 1, is in het topbridge een geducht en onmisbaar wapen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---pas

pas1¿1¿2¿

2¿4¿pas4¿

pas5¿paspas

dblpaspasredbl

paspas5¿dbl

paspaspas-

*bend*

West rakelde met zijn doublet het vuur op. Hij was daarmee bij de Nederlandse zuid (Brink), die met het controlebod van 4¿ even op weg was naar slem, aan het verkeerde adres. Het redoublet was als een tweesnijdend zwaard. Zuid verwachtte 5¿ te maken (dat is zo) en hij creëerde met het redoublet voor oost-west de ruimte met 5¿ te redden, waardoor noord-zuid verzekerd waren van een groot getal.

Dit laatste gebeurde; 5¿ ging drie down voor +500. Tot teleurstelling van zuid maakte hij geen introever in ruiten voor de vierde down. Brink liet zo oost-west, de Italiaanse meervoudige wereldkampioenen Lauria-Versace, merken dat met hem niet te spotten valt.

In Dublin is Italië, dat van de afgelopen acht EK's er zeven won, het te kloppen team. Monaco (samengesteld uit Italiaanse, Franse en Noorse topparen), Israël en Polen zijn de andere kanshebbers. Een uitgebreide prognose staat op www.bridgenieuws.wordpress.com.

Het staaltje intelligente huisvlijt in diagram 2 leverde het volle pond op.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

1¿2¿pas2¿

pas2¿dbl2SA

pas3SApaspas

pas---

2¿ door noord is moderne biedwetenschap: vijf of meer kaarten in harten. Ook het doublet door oost, Verhees, komt uit de keuken van het topbridge. Het betekent dat oost geen interesse heeft in schopppen, de kleur waar west vrijwel zeker mee gaat uitkomen.

Met de harten in noord en de ruiten in zuid bekend, was het nu voor west, van Prooijen, opgelegd pandoer om een kleine klaveren op tafel te leggen, waarna oost-west vier slagen in klaveren plus ¿A voor één down opraapten. Nederland, op de andere tafel ook in 3SA, raapte na de uitkomst van een kleine schoppen snel negen slagen op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden