Een verwarde en broze 'farao'

Zijn jongste zoon overtuigde Mubarak toch aan te blijven. De belofte aan het leger werd vergeten. Een dag later was de president alsnog weg.

Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM -Bijna een week geleden trad Hosni Mubarak gedwongen af als president van Egypte. En terwijl de geruchten over zijn mogelijke dood zich opstapelen, onthullen Egyptische kranten steeds meer details over de laatste uren die 'de farao' aan de macht was.


Hieruit doemt het relaas op van een verwarde en broze Mubarak. Een heerser die werd gemanipuleerd door zijn jongste zoon en slecht geïnformeerd door zijn minister van Binnenlandse Zaken. Mubarak had geen flauw benul had hoe wijdverbreid de Egyptische volkswoede was.


Volgens de staatskrant Al Ahram was de 82-jarige Mubarak al vorige week donderdag en niet pas vrijdag van plan geweest om af te treden. Het leger had hem steeds verder onder druk gezet, bondgenoot VS was akkoord en de kolkende massa op het Tahrirplein vierde alvast feest.


De Egyptische president verliet die donderdag de militaire kazerne waar hij drie dagen eerder uit veiligheidsoverwegingen naar toe was gebracht. Hij keerde nog eenmaal terug naar het presidentieel paleis in Heliopolis om zijn afscheidsboodschap voor tv op te nemen.


Hoe het zover was gekomen, begreep Mubarak echter helemaal niet, aldus Al Ahram. Dagenlang had de Egyptische minister Habib Al Adly van Binnenlandse Zaken hem immers verzekerd dat het allemaal meeviel met de straatprotesten. Volgens Al Adly waren 'slechts enkele families' bij de demonstraties betrokken en zou de orde op het Tahrirplein weer snel worden hersteld.


Maar vlak voor het opnemen van zijn tv-boodschap, overtuigde zijn jongste zoon Gamal Mubarak als president aan te blijven. Mubarak moest zijn belofte aan het Egyptische leger vergeten, hervormingen aankondigen en zijn bevoegdheden overdragen aan vicepresident Suleiman.


Volgens de krant Al Akhbar herschreef Gamal, die jaren werd genoemd als opvolger van Mubarak, hoogstpersoonlijk een paar keer de toespraak. Aanwezige familieleden zouden nog hebben aangedrongen op een meer 'verzoende' en 'gevoelige' toon. Maar Gamal weigerde: Mubarak moest de 80 miljoen Egyptenaren duidelijk maken dat hij tot september aan zou blijven als president.


Mubaraks tv-boodschap leidde donderdagavond tot woede en ongeloof op het Tahrirplein. Het leger en zijn buitenlandse bondgenoten voelden zich verraden. Maar ook in het presidentieel paleis zouden de gemoederen hoog zijn opgelopen.


Volgens Al Akhbar zou Alaa Mubarak, de oudste zoon, woedend naar Gamal hebben uitgehaald. 'Je hebt het land bedorven toen je het openstelde aan je (zaken)vrienden en kijk naar het resultaat. In plaats dat je vader op het einde van zijn leven wordt geëerd, heb je zijn naam besmeurd.'


Volgens de Egyptische krant was de ruzie tussen de twee broers in het hele paleis te horen. Lijfwachten konden ternauwernood voorkomen dat Alaa en Gamal elkaar te lijf gingen. Bovendien zou volgens de krant Al Yum Al Sabee first lady Suzanne tweemaal zijn flauwgevallen tijdens de verhitte discussie.


Enkele uren later werden Mubarak en zijn familieleden naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh gebracht. En maakte vicepresident Omar Suleiman vrijdagmiddag met een korte mededeling op televisie een einde aan bijna dertig jaar heerschappij van Mubarak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden