Een veroverde stad, koken zonder zout en burn-outs

En we konden het niet laten u hier ook nog te wijzen op andere originele, lyrische, lekkere, mooi vormgegeven en anderszins fijne net verschenen titels.

In de vroege verhalen van Dylan Thomas (1914-1953) herkennen we vooral de dichter, schrijft vertaler Bert Meelker, later werd zijn stijl directer en toegankelijker. In de bloemlezing Verhalen (Prominent, euro 19,95) vinden we met name herinneringen aan Dylan Thomas' jeugd in Wales: 'De ene Kerst leek zozeer op de andere, al die jaren in het stadje aan zee waarvan nu niets meer tot mij doordringt dan af en toe wat verre stemmen voor het slapen gaan, dat ik niet meer weet of het zes dagen en zes nachten sneeuwde toen ik 12 was, of twaalf dagen en twaalf nachten sneeuwde toen ik 6 was.'


De Antwerpenaar Paul van Ostaijen liet in 1921 op 'ritmiese' wijze het leven en de chaos van de stad zien die in 1914 was gebombardeerd en daarna ingenomen door de Duitsers. Met de facsimile-heruitgave Bezette stad (Vantilt, euro 29,95) is dit kunstwerk in de boekverzorging van Oskar Jespers voor het eerst sinds lange tijd weer beschikbaar op origineel formaat. 'Music Hall ligt vol vaag verlangen in zijn elektriekspaarzaamheid mensen in spanning vóór het banale wonder.' Een pulserend monument vol lyriek, liedjes, reclamekreten en nieuws van het front.


In de jaren negentig verscheen het verzameld werk van Michail Boelgakov (1891-1940) in drie delen. Die zijn nu bijeengebracht in een spectaculaire dundruk-hardcovereditie van ruim 1.600 pagina's, in hoofdzaak vertaald door Aai Prins en Marko Fondse. In De meester en Margarita - Romans en verhalen (Van Oorschot, euro 29,50) treffen we dus de genoemde grote Russische roman aan, - 'of moeten we zeggen Oekraiense', meldt de uitgever met een knipoog naar de actualiteit, aangezien Boelgakov in Kiev geboren en getogen was. Daarnaast ook kleinere romans en verhalen, zoals 'Aantekeningen van een jonge arts' en 'De wonderlijke lotgevallen van een dokter'. Boelgakov had medicijnen gestudeeerd en was enige tijd dorpsdokter.


In 2006 kreeg jazzmuzikant Willem Breuker - hij overleed in 2010 aan kanker - te horen dat hij geen zout meer mocht eten. Hij en zijn geliefde, actrice Olga Zuiderhoek, schrokken zich rot: ze waren gek op zout. 'Willem had altijd wel een smoes om naar het stalletje te lopen voor een zout harinkie', zei Zuiderhoek vorige week in het AD. 'Allemaal ineens verboden. Ik wist niet wat ik moest, want zout blijkt werkelijk overal in te zitten.' Maar het lukte, koken zonder zout, en Zuiderhoek besloot haar ervaringen en recepten te bundelen in een boek: Ongezouten Zuiderhoek (Nijgh & Van Ditmar, euro 18,50). Een fijn boek is het, nuttig voor wie last heeft van een hoge bloeddruk of van zijn nieren en met handige natriumindex voor wie nu nog nergens last van heeft en dat graag zo wil houden. Want natrium is een silent killer en Olga's lamslappen op zijn Marokkaans smaken uitstekend zonder.


Net zo'n smaakmaker als zout, maar minder dodelijk: wijn. Harold Hamersma en Nicolaas Klei, doorgaans verwikkeld in bittere gevechten om de wijnliefhebbende lezer, bundelden dit keer hun krachten en schreven het mooi vormgegeven Handboek voor de moderne wijnliefhebber (Podium, euro 29,50) waar, schrijven de auteurs trots, 'bij elkaar opgeteld zeventig jaar proefervaring doorheen stroomt. Echt zo'n boek dat alle andere wijnboeken overbodig maakt.'


Een op de acht mensen heeft een burn-out en het aantal mensen dat met 'klachten van depressieve aard' naar de psychotherapeut stapt, neemt nog altijd toe. In Succes met je stress (Boom, euro 24,90) onderzoekt Ed van Sliedregt de oorzaken, de gevolgen en gelukkig ook de methoden die stress doen afnemen. Zoals ontspannings- en meditatieoefeningen: 'Als je een partner hebt, vraag dan om een massage of streling'; 'goede seks is een prima slaapmiddel' en 'Op zoek gaan naar innerlijke rust is geen overbodige luxe als je weet dat een mens minstens 50 duizend gedachten per dag heeft.'


De Catalaanse schrijver Josep Pla (1897-1981) was al op leeftijd toen hij El que hem menjat schreef, dat nu is vertaald door Adri Boon als Wat wij aten - Culinaire notities uit Catalonië (Menken Kasander & Wigman, euro 29,50). De inhoudsopgave alleen al is een culinair genoegen: Stoofschotels, Houtsnip, De keuken van de tuinbonen, De zomerkeuken en de herfstkeuken, Het fruit van het einde en tot slot de afdelingen IJs, Koffie, Cafeïnevrije koffie, Tabak en het illustere trio Koffie, Glaasje, Sigaar. Pla was een ongeëvenaard chroniqueur van zijn tijd, hij schreef biografieën en dagboeken, reportages en herinneringen, alles bijeen dertigduizend pagina's. Soms brommend, soms spinnend, altijd met kennis van zaken, blikt hij in dit boek met smaak terug op de Catalaanse keuken, en geeft stringente adviezen: 'Eten is een kunst, net als koken dat is.' En mensen die in stilte eten, zijn beesten. 'Je moet kunnen eten en praten tegelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden