Een vernieuwd artikel 23

De Onderwijsraad wil stichting van scholen op andere dan levensbeschouwelijke grondslagen mogelijk maken.


Artikel 23 van de Grondwet is, naast het algemeen kiesrecht, zonder twijfel de belangrijkste nalatenschap van het vorige liberale kabinet, dat van Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Het legde de verantwoordelijkheid van de regering vast voor het openbaar en bijzonder (confessioneel) basisonderwijs en maakte een einde aan de schoolstrijd die de voorgaande decennia de verhouding tussen liberalen en confessionelen grondig had verziekt.


Aan het feit dat het fameuze artikel stamt uit de tijd van de verzuiling - die in andere maatschappelijke domeinen min of meer heeft opgehouden te bestaan - worden vaak argumenten voor zijn afschaffing ontleend. Artikel 23 botst met de huidige werkelijkheid, menen zijn critici. Die verwijzen daarbij onder andere naar het recht van bijzondere scholen om van docenten en leerlingen onderschrijving van hun levensbeschouwelijke grondslag te verlangen.


Toch is het goed dat de Onderwijsraad, het hoogste adviesorgaan van de regering in onderwijsaangelegenheden, de roep om afschaffing naast zich heeft neergelegd. Want de kern van het artikel is niet de bevoordeling van confessionele scholen, maar de vrijheid van ouders om scholen te stichten. En die vrijheid moet onverkort worden gekoesterd.


Probleem is alleen dat de schoolkeuze van ouders in toenemende mate op onderwijskundige overwegingen stoelt. Levensbeschouwing is daarbij van ondergeschikt belang. De Onderwijsraad stelt aanpassing van het grondwetsartikel aan die maatschappelijke realiteit voor. Een school die haar bestaansrecht ontleent aan een onderwijsfilosofie of een pedagogisch concept moet voor bekostiging door de overheid in aanmerking komen zonder een levensbeschouwelijke grondslag te veinzen. Dat is wel zo duidelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden