Een vergissing? Menselijk gezien: neen

In het kantoortje van supermarkt Nopri, halverwege de winkelstraat van Bertrix, steekt Michel Thilmant resoluut zijn handen in de stofjas....

ROB GOLLIN

Van onze verslaggever

Rob Gollin

BERTRIX

De middenstander heeft, nadat het Hof van Cassatie tot ontzetting van heel België de rechter partijdigheid aanwreef, een enkele steunbetuiging ontvangen, maar kreeg ook vuil over zich uitgestort. Hij had immers de magistraat uitgenodigd. Hoe kon hij zo kortzichtig zijn? Thilmant is het uitleggen beu.

Verantwoordelijk voelt hij zich geenszins, blijkt uit een schaarse opmerking. 'Connerotte accepteerde de uitnodiging onmiddellijk. Het was een erkenning van zijn speurwerk, niet meer, niet minder.'

Bertrix is een slaperig dorpje temidden van Ardense glooiingen. Vanaf Neufchâteau, van waaruit Connerotte het onderzoek naar de bende van kinderontvoerder Dutroux leidde, voert een weg langs grauwe hoeves en open velden naar een heuvel aan de rand van het dorp.

Daar ligt het sociaal centrum La Clairière, een hoekig complex met grote zalen, waarvan de hoge ramen uitkijken op een vallei.

Hier bezocht Connerotte op zaterdag 21 september, samen met vrouw en kind en procureur des Konings Michel Bourlet, een benefietavond van de stichting Marc en Corine.

De bijeenkomst was bedoeld als dankbetuiging aan degenen die hadden bijgedragen aan de zoekactie naar de verdwenen meisjes Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, die nog bijtijds uit de kerkers van Dutroux konden worden gehaald. Laetitia woont in Bertrix.

Toezichthouder van La Clairière, Christian Deffoin, was getuige van het evenement. Zo'n driehonderd bezoekers waren die avond op de spaghetti afgekomen.

Slechts een enkeling wist van de komst van de rechter. Wat schimmige foto's in lokale kranten moeten Dutroux' advocaten op het spoor hebben gezet.

Deffoin wijst de plek aan waar de magistraten zich aan tafel hadden gezet, vlak bij het lopend buffet. 'Connerotte is enkele uren gebleven. Hij heeft zich zeer discreet gedragen. De contacten met andere bezoekers waren heel vluchtig. In zo'n tijdsbestek breng je echt geen gerechtelijk dossier ter sprake.' De overhandiging van de gewraakte vulpen ging gepaard met een klein applaus. Zijn vrouw ontving een bloemetje. Deffoin begrijpt niets van het Hof van Cassatie. 'Zo'n sanctie op zo'n nette bijeenkomst, het is ongelooflijk.'

Middenstander Michel Thilmant heeft er weer het zwijgen toegedaan. Hij verwijst nu naar de vice-voorzitter van de vzw Marc en Corine, genoemd naar twee kinderen die in juli 1992 in Luik verdwenen en acht dagen later vermoord in de bossen rond de stad werden teruggevonden.

Jean Pierre Malmendier is de vader van Corine en heeft een dagtaak aan het besturen van de stichting. De vzw Marc en Corine werkt mee aan de verspreiding van foto's van vermiste kinderen, verzamelt informatie over verdwijningen in de periode dat politie en justitie nog niet in actie komen en steunt de families van slachtoffers. In Wallonië heeft de stichting dertig afdelingen, bemand door vrijwilligers.

Malmendier ziet geen reden iemand iets te verwijten. 'De heer Connerotte is volwassen genoeg om zelf te bepalen of zo'n uitnodiging en een klein geschenk door de beugel kunnen. Of hij zich vergist heeft? Menselijk gezien: neen. Neen.

De hoop dat Connerotte niet geheel van het toneel verdwijnt blijft. Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft toch ook gezegd dat de onderzoeksrechter zich mogelijk bezig kan blijven houden met ontrafeling van andere netwerken van pedofielen?

Voor het paleis van justitie in Neufchâteau, waar stapels dossiers achter de ramen zichtbaar zijn, is het de hele dag gissen. Komt De Clerck nog? Of vertrekken Connerotte, diens opvolger Jacques Langlois en procureur Bourlet dadelijk gezamenlijk naar Brussel?

Als een chauffeur van een bruingrijze Mercedes, de dienstauto van het parket, alvast de motor start, gaan de camera's op de schouder en worden de microfoons gericht. Iedereen die het pand verlaat weet alle aandacht op zich.

Maar wie is het eigenlijk? Elke beweging in en rond het monumentale okerkleurige pand betekent een sprankje hoop; misschien dat het nog goed komt met Connerotte en België.

Pas als er dranghekken worden geplaatst is het duidelijk: De Clerck komt. Na een onderhoud van twee uur heeft de minister slechts één mededeling: morgen komt er een toelichting.

De bloemen voor het bordes van het paleis verslappen in de druilregen. De met verf en viltstift geschreven leuzen voor Connerotte druipen uit in vlekken.

Twee uur heeft mevrouw Goossens met twee ruikertjes voor de ingang gewacht. Ze heeft honderd kilometer gereden. De bloemen zijn voor Connerotte en Bourlet. 'Gewoon, om dank je wel te zeggen.' Als de regen is gestopt, krijgt ze belet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden