Een vereniging voor alle Zeeuwen

Het debat over de provincies is veel te bestuurlijk. In Zeeland brengt de provincie juist allerlei initiatieven bij elkaar en dat is veel belangrijker, meent George van Heukelom....

Bestuurskundig onderzoekster Klaartje Peters beklaagt zich dat de collegeprogramma’s van de provinciale besturen ‘bol staan van de grootse ambities’ (het Betoog, 9 juni). Provincies moeten zich volgens Peters meer toeleggen op hun wettelijke kerntaken. Jan Ploeger, directeur Ruimtelijke Ontwikkeling van het Interprovinciaal Overleg (IPO), vindt de kritiek op de provincies ongefundeerd (Forum, 14 juni). Volgens Ploeger is het juist aan deze bestuurslaag te danken dat veel wijken en landschappen er nog goed uitzien.

Hij noemt Klaartje Peters de zelfbenoemde provinciedeskundige, die zich schuldig maakt aan het verspreiden van allerlei halve waarheden, politieke voorkeuren die als onderzoeksresultaat worden neergezet en een doemdenken over de ‘desastreuze gevolgen’ van de keuze om de Nota Ruimte in de uitvoering over te laten aan provincies en gemeenten.

Hoe boeiend deze discussie ook mag zijn, ik laat die even voor wat ze is. Ik vind het zonde om energie te verspillen aan discussies over structuren. Het gaat namelijk om veel meer. En om veel belangrijkere zaken.

Ons Zeeuwse collegeprogramma heeft als titel ‘Nieuwe Verbindingen’. We zijn op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor Zeeland. Vanuit de overtuiging dat slimme nieuwe verbindingen leiden tot bestuurlijke vernieuwing en maatschappelijke creativiteit en dynamiek, waardoor nieuwe kansen voor Zeeland worden gecreëerd en benut.

De continue uitdaging daarbij is het streven naar een goed functionerend netwerk voor alle Zeeuwen dat bestaat uit kwalitatief en goed bereikbare zorg, een breed aanbod aan voorzieningen, gespreide werkgelegenheid, mobiliteit voor iedereen en een aantrekkelijke woonomgeving.

Een manier om dat doel te bereiken, is het Zeeuws Model – een Zeeuws alternatief voor de trend van schaalvergroting waarbij het draait om nieuwe verbindingen. Door provinciebrede samenwerking achter de schermen kunnen voorzieningen in de regio’s, dichtbij de mensen, in stand worden gehouden.

De provinciebrede samenwerking tussen gemeenten en organisaties is echter niet iets dat alleen het provinciaal bestuur nastreeft. De gemeenten hebben ons nadrukkelijk gevraagd om hierin een belangrijke rol te spelen. De Zeeuwse gemeenten zijn soms niet groot genoeg om zelf problemen aan te pakken of kansen te benutten. Ze hebben vaak wel dezelfde visie en doelen voor ogen die ze, mede door provinciale regie en ambitie, gezamenlijk kunnen bereiken.

Een voorbeeld van ambitieus beleid van de provincie Zeeland is het jeugdbeleid. Het is voor ons belangrijk dat jongeren hier prettig kunnen opgroeien en wonen of, na hun studie, terugkeren. Om een prettige leefomgeving voor jongeren te creëren, hebben wij 37 actiepunten opgesteld.

In onze nota Jeugdbeleid staat: ‘In 2010 zal 60 procent van de 37 actiepunten uit de nota Integraal Jeugdbeleid zijn uitgevoerd.’

Peters vraagt zich af waarom in 2010 niet alle actiepunten uitgevoerd zullen worden. De verklaring daarvoor is simpel. Ons collegeprogramma loopt tot en met 2011 en het jeugdbeleid zelfs tot en met 2012. Gezien de opstartfase waarin beide documenten verkeren, is een percentage van 60 procent in 2010 naar ons idee reëel. Wij gaan er vanzelfsprekend voor zorgen dat aan het einde van dit jeugdbeleid, in 2012, alle actiepunten zijn uitgevoerd.

Een ander doel dat we willen bereiken, is het verminderen van de druk op de jeugdzorg (20 procent minder aanmeldingen). Dat kan alleen gebeuren door meer te investeren in het (preventieve) jeugdbeleid – weliswaar een taak van de gemeente, maar het draagt wel bij tot verbetering van een van onze belangrijkste kerntaken: de jeugdzorg.

Met het voorbeeld van ons jeugdbeleid wil ik aantonen dat we, juist door de ambities en bijbehorende middelen van de provincie, meer kunnen bereiken in de regio.

Het zou dan ook zonde zijn als wij onze taken en verantwoordelijkheden te zwart-wit zien en als de verschillende overheden niet de handen ineen zouden slaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden