Commentaar

Een verbod op zoeken naar particulier geld is erg radicaal

De weerstand groeit tegen particuliere geldstromen in de zorg. Maar moet het denken dan stil gaan staan?

Beeld anp

Het eerste grote principiële debat voor de verkiezingscampagne van de komende maanden dient zich aan: de strijd om de financiering van de gezondheidszorg. En wie meent dat er bij Nederlandse verkiezingen tegenwoordig te weinig te kiezen valt, moet de uitgangspunten van de VVD en de SP even naast elkaar leggen.

De VVD, hier onder aanvoering van minister Schippers, ruikt nieuwe kansen om de marktwerking in de zorg op te voeren. Het eerder vastgelopen plan om particuliere investeringen in ziekenhuizen mogelijk te maken, begint binnenkort aan een nieuwe ronde door het parlement. Tegelijkertijd hopen de liberalen dat per 2018 het verbod vervalt op winstuitkering door zorgverzekeraars. Het aantrekken van particulier kapitaal is in Schippers' ogen dé manier om de zorg betaalbaar te houden zonder dat de ziektekostenpremies steeds maar blijven stijgen.

De SP grijpt de gelegenheid aan om het al tien jaar durende verzet tegen de oprukkende marktwerking verder op te voeren. De zorg is voor de socialisten bij uitstek een publiek domein, waarin de mens voorop moet staan en niet het geld. Het huidige stelsel is in hun ogen een oligopolie, waarin de grote concerns de markt verdelen, tegen de prijs van hoge marketingkosten en veel onnodige bureaucratie voor de zorgverleners.

Het alternatief ligt klaar voor de campagne: het Nationaal Zorgfonds, een staatsverzekeraar die iedereen verzekert zonder eigen risico. Het voorstel kan vanuit nogal wat hoeken rekenen op luide bijval, ook van veel zorgverleners. Bovendien heeft de SP de steun van het CDA en de PvdA alvast binnen om het verbod op winstuitkering voor verzekeraars 'oneindig' te verlengen.

Vooral de SP is er zodoende op uit van de strijd om de zorg een groot verkiezingsthema te maken en alle politieke partijen kleur te laten bekennen: welke kant gaan we op met de zorg? De scepsis over het huidige stelsel leeft breed. Daarbij is het wel zaak de merites van dat stelsel niet weg te wuiven. De wachtlijsten zijn nagenoeg verdwenen. Er wordt veel beter op de kosten gelet. Het inkomensverschil tussen artsen en hun gemiddelde patiënt is gehalveerd (iets wat de SP toch moet bevallen). Het premiestelsel is nivellerender dan in de tijd van het oude ziekenfonds. En de kwaliteit van de zorg scoort onverminderd hoog op de internationale ranglijsten. Zo slecht gaat het dus ook weer niet.

Een 'oneindig verbod' op de volgende stap, de zoektocht naar particulier geld, is daarom wel erg radicaal. Het is op zijn minst de moeite waard te onderzoeken of er nieuwe geldstromen kunnen worden aangeboord. Mits het onder strenge voorwaarden gebeurt en de toegang tot zorg voor iedereen gegarandeerd blijft, is er immers geen reden te denken dat er meteen grote ongelukken zullen gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden