Een velletje A-4 per nacht in de caravan

Ze dromen van een 'literaire camping', maar voorlopig bestaat hun wagenpark uit één Eiffelland-caravan...

In juni 1994 kochten de schrijvers Sako Kiers (gaf alleen nog in eigen beheer uit) en Erik Nieuwenhuis (publiceerde twee keer in Millenium) een caravan om 'in afzondering op het platteland ongestoord te kunnen werken'. In de stad Groningen waar ze wonen, werden ze teveel afgeleid door de telefoon, aanwippende vrienden en stadslawaai. 'Een romantisch idee', moet Nieuwenhuis toegeven. (Overigens schrijft Helga Ruebsamen al járen haar boeken in een caravan.)

Al snel ontstond het idee de caravan uit te lenen aan collega-auteurs - 'dat châlet in de Zwitserse Alpen is voor velen toch onbereikbaar' - en prompt was het plan voor een tijdschrift geboren. Een etmaal in de caravan tegen één velletje A-4 tekst voor het blad Schrijver & Caravan.

Inmiddels is het 0-nummer verschenen bij de Groningse uitgeverij Passage en presenteerde de redactie zich op een Taaltheaternacht in Emmen en op Herfstschrift in Groningen, waar de caravan op het podium van de Stadsschouwburg werd gereden. Vanavond presenteert Schrijver & Caravan (Postbus 216, 9700 AE Groningen) zich bij Perdu, Kerkstraat 391 in Amsterdam.

Nieuwenhuis: 'Er is veel belangstelling voor de caravan. Lydia Rood heeft voor half april gereserveerd en René Zwaap wil hem in mei gebruiken.' Er is een maximum van zeven dagen gesteld.

De geleverde tekst moet aan twee voorwaarden voldoen, legt Nieuwenhuis uit. 'Het moet òf handelen over caravans òf geschikt zijn om te worden voorgelezen in een caravan.' Een tekst is geschikt als hij voldoende literaire kwaliteiten heeft, te beoordelen door de redactie.

In het paasweekeinde wordt het caravan-seizoen geopend, maar de 'literair geïnteresseerde boer of tuinder' die de caravan op zijn erf wil hebben, is nog niet gevonden. Het huisje-op-wielen is opgeknapt en uitgerust met schrijversportretten, een kleine bibliotheek, een kooktoestel en een kachel. Gezocht wordt nog naar een sponsor die een tekstverwerker ter beschikking stelt. Ook aan een koelkastje - wat doet een schrijver zonder koelkastje onder handbereik - wordt gewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden