Een vel plastic brengt al geld op

De relatie tussen de Berbers en de Marokkaanse overheid was altijd slecht. Maar het bezoek van koning Mohammed IV aan het aardbevingsgebied levert hem veel goodwill op....

Noufissa Yougil onderbreekt abrupt de tirade tegen de Marokkaanse regering waaraan ze zojuist met veel verve was begonnen. 'De koning komt', roepen enkele jongens in de verte. 'De koning komt', herhaalt de 18-jarige rechtenstudente.

Het is laat in de vrijdagavond, de paar honderd stadsbewoners die hun bivak hebben opgeslagen in het stadion van voetbalclub Chabab Rif Al Hoceima waren zich juist aan het opmaken voor de zoveelste bange nacht. Regen, gure wind en naschokken zullen de komende uren opnieuw de angst oproepen van de gruwelijke nacht eerder in de week. De naschokken mogen vrijwel zijn verdwenen, de minste siddering in de grasmat is voldoende om ergens in het stadion de naam van Allah te doen klinken.

De meeste huizen in Al Hoceima staan nog overeind, maar niemand durft er in. Elk vlak stukje aarde in het witte stadje aan de Middellandse Zee is bedekt met een lukraak mozaïek van opeengepakte tenten - tenten uit Frankrijk, uit België, uit Saudi-Arabië, en zowaar ook tenten van de Marokkaanse overheid. Maar veel te weinig. Met een paar meter stevig plastic is hier goed geld te verdienen.

'Nog een geluk dat wij een bungalowtent hadden voor de vakantie', zegt Noufissa, 'andere mensen moeten maar zien waar ze slapen.' Donderdag nog kwamen honderden in opstand vanwege de distributie van de tenten en nu, op vrijdagavond, kan niemand uitleggen aan de tientallen woedende mannen buiten het hek van het gemeentehuis waarom de tenten, die vanaf de straat zichtbaar zijn, niet worden uitgedeeld.

'Als je goede contacten hebt met overheidsfuntionarissen, is het niet moeilijk een tent te bemachtigen', zegt dokter Najib Faricha, die namens een comité van maatschappelijke organisaties distribueert wat er te distribueren valt, meest particuliere giften. 'Waar corruptie heerst, vallen doden. Dat is hier niet anders.'

Maar nu doet het gerucht een vleugje optimisme door de tentenkampjes golven. Koning Mohammed VI zal hoogstpersoonlijk naar Al Hoceima komen om zich op de hoogte te stellen van de situatie waarin de ontheemden en gewonden sinds de aardbeving in de nacht van maandag op dinsdag verkeren.

Maar kan de jonge koning de woede en de argwaan van de getroffen bevolking tegen zijn eigen regering wegnemen? 'Als er iemand is die het kan, is hij het', zegt Abdeldkrim Saddik, een leraar met goede contacten in Nederland. 'Zijn vader is maar één keer in dit gebied geweest in zijn hele leven, dat was in 1968, maar deze koning komt hier zelfs wel eens surfen voor de kust.'

De Berberbevolking uit het Rif-gebergte heeft een lange moeizame relatie met het Marokkaanse koningshuis, en met de centrale regering in Rabat. Maar als op zaterdagmiddag de koninklijke Boeing landt op het vliegveld van Al Hoceima, staan duizenden mensen langs de kilometers dranghekken die inderhaast zijn aangevoerd. 'Shouf, shouf - kijk, kijk, de koning komt eraan', zoemt het door de rijen.

Als de vorstelijke Landrover stopt voor het ziekenhuis stijgt spontaan een 'Asha al Malik' op, leve de koning. Dokter Asmaa Rizki (29) is opgetogen. 'De bevolking is zwaar getraumatiseerd. Dit bezoek is therapeutisch.' De jonge vrouwelijke arts is sinds twee dagen gestoken in een wit schort met het opschrift Ziekenhuis Overvecht. 'Een gift', verklaart ze. Ze heeft er inderhaast met viltstift haar naam opgeschreven.

Dat de regering wel degelijk in staat is in korte tijd iets groots te organiseren, blijkt nog die middag: het bezoek loopt op rolletjes mede dankzij de duizenden politiefunctionarissen die uit alle delen van het land zijn opgetrommeld.

Zo ook de volgende dag in het zwaar getroffen dorp Imzouren. Het tentenkamp, dat de vorige dag nog een troosteloze aanblik bood, is fors uitgebreid en opgepoetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden