REPORTAGE

Een van de laatste krakersbolwerken is niet meer

Al vanaf een uur of negen vanochtend stond de Mobiele Eenheid aan weerszijden van de Amsterdamse Spuistraat paraat. Met een shovel werden de barricaden die krakers 's nachts hadden opgeworpen opzij geschoven.

Harmen Bockma
null Beeld anp
Beeld anp

Maar daarna duurt het uren voordat de ontruiming van de Tabakspanden echt zou beginnen. Iets na enen wordt met een stormram aan de shovel de deur van het Slangenpand opengedrukt. Het is een symbolisch moment. Een van de laatste krakersbolwerken in Amsterdam is niet meer.

De ontruiming van de Tabakspanden was, nadat de bewoners ook de laatste kort gedingen hadden verloren, onvermijdelijk. Maar krakers en sympathisanten lijken de actie van de politie naar voren te hebben gehaald. Gisternacht halen ze klinkers uit de straat en werpen ze barricades op. Ook worden er een paar vuren gemaakt. Op dat moment grijpt de politie nog niet in, omdat het te donker is. Maar als 's ochtends de wagen met het waterkanon erop de straat binnen rijdt, is duidelijk dat de ontruiming aanstaande is.

Laatste uur

Verslaggever Harmen Bockma was eerder deze week op bezoek bij de laatste krakers van de Tabakspanden. 'Het laatste restje Provo wordt opgeruimd.'

null Beeld anp
Beeld anp

Jarentachtigsfeer

Als de politie met het waterkanon spuit en de krakers vuurwerk en verfbommetjes gooien, hangt er even een jarentachtigsfeertje. Maar tot grootscheepse gevechten, zoals in de hoogtijdagen van de kraakbeweging, komt het niet. Een groepje supporters, een man of twintig, joelt af en toe als er krakers met bivakmutsen op een van de daken verschijnen. Maar de ME heeft geen enkele moeite ze in bedwang te houden.

Asher (21) en Jeroen (27) zijn gekomen om zijn solidariteit te betuigen. 'Dit zijn de braafste krakers van Nederland', zegt Jeroen. 'En juist zij moeten vertrekken. Er is geen ruimte meer voor autonomie.' Asher is student Cultureel Erfgoed aan de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten. 'Dit is ook cultureel erfgoed, daar moet je vanaf blijven.' Maar enigszins treurig om zich heen kijkend constateert hij dat er veel te weinig mensen zijn die de krakers steunen.

null Beeld anp
Beeld anp

Slangenpand

De politie gaat het complex binnen door een van de zijstegen en stelt stuk voor stuk de vele tientallen panden en pandjes veilig. Het bekendste pand, het Slangenpand, was zaterdag al verlaten door de bewoners, maar is nog even kort herkraakt. Maar vanochtend blijkt het alweer te zijn verlaten.

Uit de ramen van het voormalige kraakpand Vrankrijk klinkt af en toe harde muziek. Het door de bewoners gekochte pand is nog steeds een bron van actie. Als de shovel en de wagen met het waterkanon de straat inrijden, regent het verfbommetjes vanaf het dak. Maar de politie laat het pand, afgezien van wat schoten met het waterkanon, met rust. De ontruiming van de Tabakspanden heeft prioriteit.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Container op het dak

Tegen vieren moet de ME zich even terugtrekken als er gas wordt geroken in het pand waar het verzet het felst is, de Spuistraat 231. Er is dan al een container met ME'ers op het dak gezet. Als het gas is afgesloten, gaat de ontruiming weer verder. Over een paar jaar zullen de voormalige Tabakspanden 69 koopappartementen tellen, bedrijfsruimte en commerciële ruimte. De gemeente heeft een aantal krakers vervangende woonruimte beloofd.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden