Een Utrechtse dwerg die zich reus waant

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord was een tamelijk armzalige die eindigde in 1-1 en aldus het eerste puntverlies betekende van de Rotterdammers in de eredivisie....

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Het grote probleem zondag in stadion Galgenwaard was dat beide ploegen er vooral op uit waren elkaars spel te ontregelen. Daardoor vergaten ze te doen waarvoor ze betaald worden: publiek vermaken. Op microniveau werd dit probleem het best verbeeld door Stijn Vreven, de Belgische rechtback van Utrecht, en Leonardo, de Braziliaanse linksbuiten van Feyenoord.

Vreven is een zonderling op de vaderlandse voetbalvelden, een dwerg die zich reus waant. Stijn Vreven heeft de provocatie nodig als brandstof. Daarom is hij in Utrecht ook zo geliefd. Je hoeft er niet goed te kunnen voetballen als je maar je best doet en zo nu en dan vijandig onkruid wiedt.

Vorig seizoen vloog Vreven in een poging een onhaalbare bal te halen met zijn benen eens dwars door een reclamebord. Reusje Vreven schudde even wild met zijn hoofd alsof er gruis in zijn paardenstaart was terechtgekomen. De wedstrijd van gisteren tegen Feyenoord was dus echt spekkie naar zijn bekkie.

Ventje Leonardo is pas zeventien jaar, gezegend met een machtig voetbaltalent en tegelijkertijd behept met een opvliegend karakter. Gisteren ging het een ten koste van het ander en mag daarom als een goede les voor later worden beschouwd, want het ventje schijnt te branden van ambitie.

Trainer Bert van Marwijk, die ooit zelf zo'n behendig linksbuitentje was, had er zondag met gekromde tenen naar gekeken. Hij had ventje Leonardo nog zo gewaarschuwd voor het provocerende karakter van reusje Vreven, maar hem tegelijkertijd ook gestimuleerd met het verschil in talent.

'Leo moet leren te anticiperen', zei Van Marwijk na afloop. Uit eigen ervaring weet hij hoe gebrekkige types als Vreven zich een ongeluk schrikken als je ze een keertje grandioos in de luren legt en je dan in het vervolg van de wedstrijd veel te ruim dekken.

Maar ventje ging met reusje een fysieke strijd aan die bij voorbaat verloren was. Na ruim een kwartier was de frustratie daarover al zo groot dat Leonardo na een afgeslagen aanval Vreven gestrekt achter liet - op zich een knappe prestatie, maar niet toegestaan. De tv-camera registreerde zijn klap overigens nauwelijks, dus hij zal wel onbestraft blijven, maar in het leerpoces van ventje Leonardo kan hij een daalder waard zijn.

Tegelijkertijd was die klap de knock-out van een in potentie interessant treffen. Utrecht en Feyenoord kunnen in Galgenwaard spectaculaire aan elkaar gewaagd zijn. Zo eindigde de wedstrijd vorig jaar in 4-3 voor Feyenoord.

Nu waren ze alleen in geniepigheidjes en achterbaksigheid elkaars gelijke. Scheidsrechter Van Dijk kon dat allemaal bijbenen noch bijhouden. Hij stelde zich terecht op als een Pietje Precies, maar mist daarvoor de autoriteit en was daarin bovendien te wispelturig. Zo liet Van Dijk een paar keer een vrije trap overnemen omdat hij op een verkeerde plek werd genomen. Maar toen Van der Gaag na een halfuurtje het spel foutief hervatte, greep de scheidsrechter niet in, waarna de Hongaar Dombi knap raak schoot.

Het was het enige echte wapenfeit voor rust. Utrecht was weliswaar sterker, maar kon geen vuist maken. Dat gold in het bijzonder voor Igor Glusevic, die tegen RBC nog vier keer doel trof, maar nu niet eens in de buurt kwam.

Feyenoord kampte met hetzelfde probleem. Zijn Igor (de Rus Kornejev) ontbrak wegens een blessure. Daardoor mocht de Australiër Emerton weer eens meedoen in de aanval en was centrumspits Tomasson nu gekoppeld aan Kalou. Maar wat Leonardo als individu overkwam, gold eigenlijk heel Feyenoord: de ploeg verzuimde haar eigen spel te spelen.

Maar goed, Feyenoord bleef in elk geval ongeslagen. Een verre ingooi van Gyan, ruim vijf minuten na de rust, belandde voor de voeten van Kalou. Hij werd keurig in de rug gedekt door Oliseh, maar die manoeuvreerde zo stom dat Kalou uit de draai toch kon gelijkmaken.

Even leek Feyenoord door te drukken, maar toen dat niet meteen lukte, kon Utrecht het initiatief weer overnemen. Van Mol schoot tegen de buitenkant van de paal en Vreven liet zien hoe lobs hopeloos kunnen mislukken. Al met al mocht Van Marwijk niet mopperen en dat deed hij ook niet.

'Je weet dat iedereen op je jaagt als je zolang ongeslagen blijft. Zeker tegen Utrecht kun je het dan knap lastig krijgen. Ik vind dat we het nog aardig hebben gedaan. Deze wedstrijd hadden we ook kunnen verliezen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden